Evropskou diplomatickou službu povedou hlavně velké země

Diplomatickou službu Evropské unie budou řídit hlavně velké země. Jak uvádí dnešní vydání týdeníku European Voice, EU má už jasnější představu o tom, kdo budou nejbližší podřízení šéfky diplomacie Catherine Ashtonové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Generálním tajemníkem má být současný francouzský velvyslanec ve Spojených státech Pierre Vimont. Také jeho zástupci mají pocházet z velkých unijních zemí, přičemž jeden bude reprezentovat nový členský stát. Bude to šéfka politického odboru kanceláře Rady Evropské unie Němka Helga Schmidová a dnešní polský ministr pro evropské záležitosti Mikolaj Dowgielewicz z Polska.

Malé země má reprezentovat Ir. David O´Sullivan, který je dnes generálním ředitelem Evropské komise pro obchod. Bude řídit administrativu služby. Příští týden by měla baronka Ashtonová oznámit také jména první části členů budoucího unijního diplomatického sboru. Své kandidáty do něj nominovalo i Česko.

Pavel Novák, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme