Ministr Dobeš obhajoval na Hradě státní maturity

Václav Klaus přijal na Pražském Hradě ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných. Mluvili o reformě školství, úsporných opatřeních na ministerstvu, ale hlavně o státních maturitách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus přijal ministra školství Josefa Dobeše

Václav Klaus přijal ministra školství Josefa Dobeše | Zdroj: ČTK

Prezident k nim nemá kladný vztah a nedávno je dokonce označil za tragický omyl. Nesouhlasí s tím, jak jsou maturity pod státním dohledem pojaty. Podle ministra Dobeše ale prezident respektuje, že nové maturity odstartují příští rok na jaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Hrad přišel ministr školství Josef Dobeš

„Shodli jsme se na tom, že současná podoba je velmi byrokratická, centralistická a že to není dobře. Já jsem prezidentovi řekl svůj sen jak to výrazně zjednodušit, myslím, že to pro něj bylo uklidňující,“ řekl Dobeš.

„Bylo to velmi příjemné setkání, myslím si, že jsme si v mnoha směrech byli s prezidentem blízcí, čehož si nesmírně vážím. Václav Klaus myslím ocenil moji odvahu pro reformy napříč celým vzdělávacím systémem,“ dodal ministr školství.

Redukce počtu vysokých škol

Prezident podle Dobeše také vyjádřil obavy z nízké kvality vysokých škol. Na druhou stranu si ale nemyslí, že je potřeba vyvolávat velký poplach kvůli celkové úrovni českého školství.

Ministr Dobeš naznačil, že by mohlo dojít k redukci počtu vysokých škol. Počítá totiž s velkým důrazem na kvalitu a odměňováním škol podle kvality. Právě to by mohlo vést i k poklesu jejich počtu. I u tohoto tématu prý panovala shoda.

Igor Maňour, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme