Hlasy ticha a jiné atrakce v Plzni

15. září 2010

„Při výběru programu jsme se zaměřili na prestižní národní scény a na mladé evropské tvůrce,“ charakterizuje Jan Burian, ředitel Mezinárodního festivalu Divadlo, jeho letošní ročník. Nejvýznamnější divadelní festival, jenž se v naší republice koná, proběhne od 15. do 23. září již tradičně v Plzni.

K největším lákadlům patří Nové rižské divadlo z Lotyšska s proslulou inscenací Sound of Silence režiséra Alvise Hermanise, jednoho z nejpozoruhodnějších režisérů východní Evropy. Představení beze slov, které hostovalo s velkým úspěchem na mnoha evropských jevištích, se inspirovalo koncertem Simona a Garfunkela v roce 1968 v Rize, který se… nikdy nekonal!
Slovenské národní divadlo přiveze do Plzně cenami ověnčenou dramatizaci Anny Kareninové, jejíž interpreti podávají pod vedením režiséra Romana Poláka výjimečné výkony herecké, ale také sportovní – při svém neustálém pohybu na kolečkových bruslích.
Srbské národní divadlo z Nového Sadu se představí snovou inscenací Loď pro panenky, jejíž dospělí hrdinové procházejí světem pohádek. Čechovova Platonova nastudovala v bydhošťském Teatru Polském režisérka Maja Kleczewská, jež proslula svými provokativními interpretacemi klasických textů prostředky popkultury. Minimalistickou poetikou se vyznačuje Shakespearův Kupec benátský Divadla Gézy Gárdonyiho z maďarského Egeru.

Z domácích divadel uvidí návštěvníci festivalu jak pražské scény – Dejvické divadlo (Muž bez minulosti), Divadlo Komedie (Weissenstein), Národní divadlo (Black Bird), Divadlo Na Fidlovačce (Benefice aneb Zachraňte svého Afričana) a Farmu v jeskyni (Divadlo) – tak i brněnské Národní divadlo (Elementární částice), Divadlo Husa na provázku (Prase), ostravské Divadlo Petra Bezruče (Divoká kachna), Naivní divadlo z Liberce (Labutí jezírko) a hostitelská plzeňská divadla: J. K. Tyla (Monty Python’s Spamalot) a Alfu (James Blond).

Inscenace Sound of Silence Nového rižského divadla

Součástí festivalové nabídky je rovněž off program, který se bude odehrávat v prostoru Moving Station (což je bývalá železniční stanice Plzeň-Jižní předměstí), v bývalém pivovaru Světovar i pod širým nebem.

autor: Bronislav Pražan
Spustit audio