Sněmovna bude šetřit na zahraničních cestách

Do konce roku se do zahraničí podívá jen omezený počet poslanců. Organizační výbor sněmovny nastavil pro zahraniční cesty zákonodárců velmi úsporný režim. Vyjíždět už nebudou celé výbory, na druhou stranu budou mít některé cesty prioritu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhá schůze Poslanecké sněmovny

Druhá schůze Poslanecké sněmovny | Foto: Tomáš Adamec

„Mezi těmi cestami jsou cesty vedení sněmovny, cesty členů sněmovny, kteří jsou členy zahraničních institucí Rady Evropy, Shromáždění NATO nebo Meziparlamentní unie,“ upřesnila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová

Do konce tohoto roku nebudou cestovat výbory sněmovny. Výjimku dostal pouze zahraniční výbor a také výbor pro evropské záležitosti. Každý z těchto výborů může uskutečnit jednu cestu, ale jen v rámci Evropy.

Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek věří, že se pro příští rok tento přísný úsporný režim alespoň částečně zmírní. Ve srovnání s minulým volebním obdobím ale podle něj bude cest určitě méně.

“Tato redukce je velmi tvrdá. Znamenalo by to, by sněmovna pracovala v zahraničních stycích naprosto minimálně, takže věřím, že se to trochu uvolní po Novém roce, ale domnívám se, že určitá omezení budou platit i pak. Přesně to bude známo, až budeme vědět, kolik peněz máme k dispozici,“ řekl Zaorálek.

V minulosti poslanci vyjeli například do Thajska, aby se seznámili s tamním školským systémem. O přínosu takových cest například pro české školství ale mnozí pochybují.

Sněmovna chce dnešním rozhodnutím ušetřit do konce roku na zahraničních cestách celkem čtrnáct milionů korun.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme