Důkazy jejího života

16. září 2010

Jolana je žena středního věku, zaměstnaná ve státní správě. Má manžela a dceru, cestuje a nerada se vrací do svého rodného Brodu. Je to opravdu všechno, co lze o její dosavadní životní pouti říci? Důkazy jejího života předložila ve své nové knize spisovatelka Markéta Hejkalová.

Autorka zapletla ve své knize několik osudů, které sleduje od okamžiku jejich dospívání, těsně po absolvování gymnázia. Několik mladých lidí se potká, cosi se stane a následky provážou život těchto postav.

Maloměsto Brod se jeví jako odkaz k místu, v němž spisovatelka žije a podniká v nakladatelské a knižně-veletržní činnosti. Společně s tím se v knize objevuje ještě další destinace spojená s autorčinou biografií - Finsko. Ale zdá se, že to všechno není vzkaz o autobiografičnosti textu (i když jisté momenty takto inspirované nepochybně jsou), ale spíše to působí jako záměrný hold vzdaný podstatným místům, než jako průhledný návod k pochopení napsaného.

Zda je Jolana hlavní postavou knihy Markéty Hejkalové, nelze určit tak jednoznačně. Ostatně právě ona působí nejvíce schematicky a její zjednodušené reakce jsou místy protivné. Postupně se v díle představuje tato absolventka brodského gymnázia, která ve chvíli přijetí na vysokou školu nechtěně otěhotní, což řeší tím, že dítě porodí, ale poskytne ho k adopci. Co se stane s dítětem, které se ztratilo z obzoru, ale ne z mysli? Jak jeho přijetí ovlivní adoptivní rodiče? Kterými cestami prochází biologický otec, jugoslávský student Zamir, později zastánce kosovského úsilí o samostatnost? „Přebere-li“ Jolana přítele své nejlepší kamarádce Zuzaně, neprokáže jí tím nejlepší službu? Kompozice, kterou Hejkalová vytvořila a z jednotlivých životů propletla je poutavá a věrohodná, zábavná a jen mírně nadnesená. Autorka nesleduje jednotlivé události doslovně, naznačuje a nechává jejich vývoj volně plynout, míjet se či naopak překvapivě do sebe zapadat. Neusiluje o vyřešení, o to, aby se šťastně potkali ti, kteří se ze vzájemných obzorů vytratili. Tím je kniha přitažlivá a její obsah nesentimentální.

Důkazy jejího života je román o lásce odehrávající se v současném diplomatickém prostředí, o tom, že pevné vztahy se mohou rodit z vypočítavosti i z touhy. Výsledek je příjemný a čtivý. Lehce plynoucí popis vší té známé „životní tíhy“.

Markéta Hejkalová, Důkazy jejího života
Hejkal, Havlíčkův Brod 2010, str. 160

Obálka knihy Důkazy jejího života
Spustit audio