Čína omilostnila právníka bojujícího za zrušení politiky jednoho dítěte

Čínský soud dnes propustil slepého právníka, který v komunistické zemi už několik let bojuje za zrušení politiky jednoho dítěte. Čchen Kuang-čcheng si odseděl ve vězení zhruba čtyři roky za ničení státního majetku a zablokování dopravy. Potrestán byl ale spíše za boj o práva čínských žen, které prošly násilnou sterilizací nebo interrupcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská dívka

Čínská dívka | Foto: Robert Mikoláš

Jeho věznění bylo v zahraničí silně kritizováno. Devětatřicetiletý právník je také navržen mezi letošní kandidáty na Nobelovu cenu za mír.

Přehrát

00:00 / 00:00

procházková.mp3

Čchen Kuang-čcheng byl zatčen před čtyřmi lety za to, že u soudu zastupoval ženy, které prošly násilnou strerilizací nebo interrupcí. V provincii Shandong jich bylo takto zbaveno možnosti porodit na sedm tisíc. A to v rámci kampaně ‚politika jednoho dítěte‘.

Tento zákon už skoro 30 let nepovoluje většině čínských žen porodit více než jedno dítě. Samozřejmě existují výjimky, více dětí mohou mít ženy, které nejsou Číňanky, ale jsou z menšin. Rodiny, kterým první dítě zemřelo nebo je postižené anebo v některých oblastech, je-li to děvče.

Nově pak začaly úřady ve větších městech jako jsou Peking nebo Shanghai povolovat dvě děti dvojicím, kde jsou oba manželé jedináčci. Ale samozřejmě v různých provinciích se výjimky liší. Stejně tak i postihy za to, když si ženy pořídí děti dvě.

V centrální provincii a Pekingu musejí například platit druhému, nepovolenému, dítěti rodiče školné, zdravotní vyšetření a vládě pak speciální poplatky. Ty se v některých provinciích vybírají dokonce s několikaletým zpožděním a tedy s masivními úroky, které chudší rodiny do konce života zadluží. Tento poplatek činí až desetinásobek průměrného ročního příjmu.

Známé jsou také případy čínských dětí bez identity. Dětí, které sice matky porodily, ale obvykle tajně poslaly na venkov, kde však tyto děti nemohou studovat, navštěvovat lékaře, později hledat práci. Nemají totiž identifikační karty a čísla a v podstatě neexistují.

Nedostatek žen

Díky tomuto opatření se v nejlidnatější zemi světa zastavil nekontrolovatelný růst populace. Podle zahraničních odborníků ale způsobil nerovnováhu mezi pohlavími.

I přes oficiální zákaz sonografických vyšetření totiž rodí Číňanky častěji chlapce než dívky. Nedostatek žen pak začíná být v čínské společnosti velkým problémem, spousta mladých Číňanů tak musí zůstat sama nebo hledá partnerky za hranicemi země.

Známé jsou případy takzvaných ‚dovezených‘ nevěst ze sousedního Vietnamu nebo Filipín. Policii už registruje i případy, kdy se dívky nebo ženy kradou a prodávají do chudých hornatých oblastí. I přesto by ale měl zákon přikazující 1 dítě platit minimálně do roku 2015.

Kateřina Procházková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme