Dopravní policie má pohotovost. Kvůli závodu Diamond Race

Do Prahy se sjíždějí účastníci Diamond Race, kontroverzního závodu rychlých luxusních aut. V minulých letech se řidiči v rychlých autech rozjeli napříč Českou republikou a ve většině případů výrazně překročili maximální povolenou rychlost. Pro letošek organizátoři slíbili, že se účastníci jízdy budou snažit dodržovat pravidla silničního provozu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sportovní a luxusní notu

Na sportovní a luxusní notu | Foto: Petr Jansa

Některé sportovní vozy, které se sjely k hotelu Hilton, nemají registrační značky. Na silnici by tak správně neměly vůbec vyjet.

Ostatní auta mají české nebo slovenské SPZ, dá se tedy předpokládat, že jejich řidiči dobře znají pravidla silničního provozu.

Auta mají v pátek v 9 hodin ráno vyrazit směrem na Slovensko, pojedou buď po dálnici D1, nebo po D11 přes Hradec Králové. Policie je v pohotovosti, na obě trasy nasadí dálniční hlídky a ve větší míře bude měřit rychlost.

Na jejich případnou rychlou nebo agresivní jízdu je podle šéfa dopravní služby Leoš Tržila policie připravena:

„Počítáme s tím, že posílíme policii na vybraných trasách. V záloze bude navíc policejní vrtulník.“

Auta mohou být zadržena

Ve srovnání se zahraničními kolegy nemohou čeští policisté zakročit proti hříšníkům příliš účinně. Při závažném překročení rychlosti třeba nemůžou řidiči auto zabavit. Zákon, který to měl umožnit, poslanci nestihli včas schválit.

Policie je přesto podle šéfa dopravní služby Leoše Tržila připravena v případě závažného porušování předpisů vozidla i krátkodobě zadržet:

„V současné legislativě je možné řešit každé protiprávní jednání individuálně s řidičem. Je možné i uložit kauci a zajistit vozidlo na dobu složení kauce.“

Majitelé vozů značek Ferrari, Lamborghini, Porsche, Mercedes, nebo Nissan či Ford by neměli oproti předchozím ročníkům závodit v běžném provozu, ale podle organizátorů se pouze v klidu přesunout na nový slovenský okruh nedaleko Bratislavy.

Petr Jansa, Jan Herget, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme