Filmová hvězda Hugh Grant slaví padesátiny

Filmová stár Hugh Grant dnes oslaví padesáté narozeniny. I přesto, že se tento Brit přehoupl do pomyslné druhé životní půle, charisma mu neubývá, stejně jako filmových rolí a ctitelek. Ženám jistě není potřeba připomínat kasovní trháky, v kterých se objevil ať už komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb, Deník Bridgite Jonesové nebo Notting Hill.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hugh Grant a Sandra Bullock

Hugh Grant a Sandra Bullock | Foto: tiscali.cz

Londýnský patriot Hugh Grant se narodil 9. září 1960 v rodině učitelky a umělce, který obchodoval s koberci. Vystudoval angličtinu na Oxfordu, kde také začal doktrorát na Dějinách umění. Ten ale kvůli hraní nedokončil. Vzdal se učitelské kariéry a začal hrát v londýnských klubech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravila redaktorka Českého rozhlasu Kateřina Procházková.

Zpočátku ho živilo divadlo a televizní seriály. Prvního úspěchu na stříbrném plátně se dočkal v roce 1987 rolí homosexuálního aristokrata ve filmu Maurice. Úspěch ho už neopustil, exceloval v thrilleru Hořký měsíc Romana Polanského, Darebáčcích Woodyho Allena či kasovním trháku Deník Bridgite Jonesové. Nejvíce ho ale proslavil film Čtyři svatby a jeden pohřeb, který server BBC News vyhodnotil jako nejlepší britský film všech dob. Za tento snímek byl Grant oceněn dokonce Zlatým glóbem.

Romantičtí hrdinové ale byli jeho údělem, ať už ve filmu Dva v tom, Rozum a cit, Mickovy modré oči anebo v úspěšné komedii Notting Hill. Jednou z posledních romantických komedií, kde se objevil jako stárnoucí zpěvák, je i Hudbu složil, slova napsal. V tomto kousku navíc Grant nejen tančí, ale i zpívá.

Grant nyní žije pro golf

Star plní přední stránky bulváru. Ať jsou to informace o skandálu s prostitutkou, rozchod s herečkou Liz Hurley nebo agresivní chování vůči neodbytným novinářům. Jak teď ale Grant tvrdí, změnil se a žije v podstatě nudný život. Ve volných chvílích hraje golf a pro handicap žije:

„Jsem špatný hráč golfu, už jsem ale utratil hodně peněz na kurzech. Rád hraji, nejvíce mě baví opravdu vážná, seriozní hra. Rád hraju bez humoru, žertů a nejlépe s někým opravdu naštvaným až ke 4. jamce. V golfu totiž není místo pro žerty. Jako u sexu, žádná legrace jen přímo. Po pravdě řečeno, všechno, co mě v životě zajímá je handicap. Mám handicap 8, ale není to díky talentu. Někteří lidé mají handicap 8, protože jsou talentovaní, jiní proto, že jsou bohatí."

Na narážky o dětech a svatbě reaguje Grant opět svým typickým humorem: „Cítím, že bych měl mít děti. Jestli si nějaké dítě nepořídím do Vánoc, určitě si ale nějaké půjčím.“

Padesátka mu ale sluší, i když, jak v jedné z amerických talk show zažertoval, že stáří útočí i na něj: „Nejhorší je pro mě, když se oholím, omyju si obličej a pak se podívám do zrcadla, moje oči se koukají, ale moje tvář je pořád dole v umyvadle. To je tedy peklo!“

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme