Atlety čeká v sobotu noční běh Prahou

Stále více sportovních akcí začíná čím dál později. Důvodů je více a pro diváky pochopitelných. Ale proč byste se měli sami večer hýbat? To je to, oč tu - doslova - poběží. To, že se večer hraje fotbalová Liga mistrů, ale i česká nejvyšší soutěž, už nikoho nepřekvapí. Jak velkou výjimkou jsou ale večerní závody převáždě rekreačních běžců, tak jako tomu bude tuto sobotu v Praze?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

běžci na Karlově mostě

běžci na Karlově mostě | Foto: Prague International Marathon

Také to není úplná novinka, nebo překvapivá záležitost. Z vrcholných sportovních podniků lze zmínit třeba ještě cyklistickou Vueltu, která letos začínala předpůlnoční týmovou časovkou. Z akcí pro veřejnost dříve bodovaly noční in-linové projížďky Paříží.

V Česku snad neexistovalo organizované noční sportování, dokud s tím před několika lety nepřišli pořadatelé ze společnosti Pražský mezinárodní maratón. Teď už mají i večerní půlmaratón v Olomouci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atlety čeká v sobotu večerní běh Prahou

"Ta večerní atmosféra je něco úplně jiného a unikátního. Snažíme se běžcům nabídnout stále něco nového. Výhodou je, že běháme v Praze, tedy jednom z nejkrásnějších měst na světě. Je hezké nabídnout běžcům pohled na Prahu trochu jinak" říká Jiří Nečásek ze společnosti PIM.

To unikum je v tom, že na něco vidět není a na něco ano. A kouzlo umělého osvětění dodává třeba i ligovému fotbalu na koukatelnosti. Z mimosportovní oblasti jsou něčím podobným ohňostroje, koneckonců, noční scény ve venkovním divadle nebo letním kino mají také něco do sebe. A asi tak i večerní běhání.

"Když se podíváte po Praze, vidíte osvětlený Hrad. Celá trasa vede centrem města, startuje se ze Staroměstského náměstí, běží se Pařížskou, vybíhá se na nábřeží kolem Rudolfina. Jsou to místa, odkud je nejlepší výhled na Prahu. A tma tomu dává spíše magický nádech," popsal Jiří Nečásek trať.

Ve tmě se běhá rychleji

Ženy čeká pět kilometrů, může o polovinu víc. Elitní atleti mají oproti rekreačním běžcům jednu výhodu, bude jim na cestu svítit ještě speciální vůz.

"Je to hlavně kvůli televizi, protože potřebují daleko lepší osvětlení na to, co budou snímat. Kvůli tomu máme speciální auto a další mobilní zařízení, která svítí navíc," říká Jiří Nečásek. A rekreační běžci mají zase jiný důvod, proč se v sobotu večer proběhnout po Praze.

"Díky té tmě mají prý pocit, že běží daleko rychleji," tvrdí Jiří Nečásek.

Tomáš Kohout, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme