Olomouc slaví 10. výročí zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO

Nejznámější olomoucká památka Sloup Nejsvětější Trojice je už 10 let zapsána na seznamu UNESCO. Olomoučané ve městě dnes večer toto výročí oslaví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomouc v noci

Olomouc v noci

35 metrů vysoký barokní sloup s malou kaplí je nejvyšším sousoším v republice. Tento sloup ohromil komisaře organizace UNESCO také proto, že je vůbec největším seskupením barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě.

Možná v dnešní době ekonomických škrtů stojí za to vědět, že sloup na počátku financoval jeden muž - Václav Render, který na jeho dokončení odkázal veškerý svůj majetek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách 10. výročí zápisu Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO z Olomouce informovala Radka Kvasničková

Dnešní oslavy začnou o půl deváté večer. Olomoučané se mohou těšit na barokní ohňostroj a také na koncert přímo pod širým nebem. Ve slavnostní předehře 1812 Petra Iljiče Čajkovského zahrají také olomoucké zvony.

„Zazní zde střelba, zazní kostelní zvony. Toto vše na olomouckém náměstí bude v podání vojáků a dokonce i chrámových zvonů. Sv. Michala a sv. Mořice,“ říká ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.

Kostelní zvony se spustí na pokyn z vysílačky. Při zkouškách se muselo brát v úvahu také určité časové zpoždění zvonů. Střílet z mušket na pokyn dirigenta bude 8 vojáků v historických uniformách.

Radoslava Kvasničková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme