Středních škol ubude. Ministr Dobeš pracuje na návrhu ideální školy

Střední školy čeká velká zkouška. Jejich počet už zřejmě nepřesáhne 1438, spíš naopak. Uspějí jen ty nejlepší a ideální. Projekt ministerstva školství s honosným názvem Ideální škola chce totiž změnit celou síť český škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učebna

Učebna | Foto: Tomáš Adamec

Málo žáků a hodně míst. Situace na český středních školách je rok od roku horší. Ministr školství Josef Dobeš proto počítá se slučováním nebo rušením některých škol. Projekt posoudí i čeští hejtmani. Jihočeský hejtman Jiří Zimola vidí jasný výsledek:

„Obávám se, že jiná cesta, než cesta rozumné optimalizace, před všemi kraji českými i moravskými není. Koneckonců Jihočeský kraj jakousi první vlnou optimalizace – tedy částečného rušení, případně slučování škol – prošel. S největší pravděpodobností nás bude čekat další vlna. A to s ohledem na nižší populační ročníky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt ministerstva školství s názvem Ideální škola přiblížila v Ranním Radiožurnálu Klára Bílá.

Podle projektu Ideální školy by se sloučením některých vzdělávacích jednotek mohlo lépe dosáhnout na peníze z Evropské unie, říká ministr školství Josef Dobeš.

„Chtěl bych to podpořit penězi z EU – ta možnost tady je. A ta podpora projektu může být třeba když sloučíme - ze tří škol uděláme dvě školy. Na to je možné čerpat peníze z EU. Výhodou je, že je tam udržitelný vývoj toho projektu do budoucna,“ uvedl.

Obavy z protestů učitelů i žáků

Ideální škola ale neexistuje, říká ředitel Střední odborné školy v Lomnici nad Popelkou Lubomíra Charousek. A sloučení škol se nebrání. Hovoří za něj i zkušenosti. Zároveň se ale bojí protestů z řad učitelů i žáků.

„Ta hrozba tady je. Ale současnost je taková, že dlouhodobý výhled poklesů žáků je tak výrazný, že s tím musíme počíta a musíme s tím naučit žít,“ řekl

Hejtmani zatím přistupují na návrh ministra Dobeše, ale přicházejí s podmínkou. Ministerstvo by krajům, které zřizují střední školy, mělo garantovat, že nepovolí na stejném místě soukromému subjektu provoz podobného typu školy.

Katarína Brezovská, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme