Natascha Kampuschová četla úryvky ze své knihy

Natascha Kampuschová mohla být obyčejná holka z vídeňského předměstí, kdyby jí v roce 1998 jako desetiletou neunesl psychicky narušený Wolfgang Priklopil. Ve sklepním vězení ji držel přes osm let. Kampuschová po dlouhém váhání svůj příběh sepsala. Kniha nazvaná 3096 dní vyšla tento týden. Včera z ní Kampuschová četla v jednom vídeňském knihkupectví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natascha Kampuschová

Natascha Kampuschová | Zdroj: ČTK

Do knihkupectví dorazil kdekdo, aby si Kampuschovou poslechl. Včetně skupinky 14letých školaček.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRZ - Kampuschová četla ze své knihy.mp3

„Je to prostě zajímavý příběh,“ říká jedna. „Myslím, že to s tím předváděním na veřejnosti přehání, chce jenom vydělat peníze,“ míní naopak druhá. A třetí se přidává: „Podívejte se třeba na oběti Josefa Fritzla, ty rozhodně nedělají kolem sebe takové haló,“ říká v narážce na případ incestu, který před dvěma lety otřásl Rakouskem, a po jehož obětech jakoby se slehla zem.

Kampuschová v knize otevřeně píše o fyzickém násilí, kterého se na ní Priklopil dopouštěl. Místo jeho jména mimochodem používá jen podstatné jméno ‚pachatel‘. Kampuschová popisuje i řadu momentů, kdy měla šanci utéct, ale ochromil ji strach. Píše o tom, jak se po osmi letech ve sklepě bála vnějšího světa.

Právě kvůli psychologii zaujala kniha novinářku z deníku Der Standard Bricknerovou, která kdysi sama s Nataschou Kampuschovou dvakrát připravovala interview:

Natascha Kampuschová | Foto: ČTK

„Myslím, že Kampuschová chtěla tou knihou celý ten případ uzavřít. Samozřejmě jí to přinese taky dost peněz a podle mě je to v pořádku. Nedá se přece čekat, že po tom, co prožila, nastoupí hned do práce na plný úvazek jako každý jiný. Ta kniha je zajímavá i proto, že ukazuje, jak člověk jedná v krizových situacích a jak se vyrovnává se zajetím.“

Kniha 3096 dní by se měla stát bestsellerem. Svědčí o tom sebevědomý první náklad v počtu 50 tisíc výtisků. Hlavní odbyt by měla najít v německy mluvících státech. K dostání bude v celkem 11 zemích, v češtině zatím zpověď Nataschi Kampuschové nevyjde.

Vojtěch Berger, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme