Podle odborníků likvidace solárních panelů nezatíží životní prostředí

I přes plány vlády na zkrocení boomu fotovoltaiky a zrušení pětiletých daňových prázdnin na daň z příjmu, vyrůstají i nadále v okolí obcí solární elektrárny. Důkazem je největší sluneční park v Česku, který vyrostl u Nelahozevsi na Mělnicku a tento týden začal dodávat proud do sítě. Životnost solárních panelů je sice až 25 let, ale omezení výhod zřejmě odpojí z provozu solární elektrárny mnohem dříve. A pak se bude řešit Nerudovská otázka Kam s nimi?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČVUT

Podle Františka Šmolky z České fotovoltaické průmyslové asociace se panel stává z věcí, které se dají dále použít a neobsahuje žádné nebezpečné prvky pro životní prostředí.

„Panel má hliníkový rám, ze zevní strany je PET fólie, jinak je to sklo a křemíkové destičky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotovoltaika.mp3

Bronislav Bechník z neziskové České agentury pro obnovitelné zdroje dodává, že existuje ještě jeden druh panelů, které obsahují kadmium, ale výrobce má povinnost tyto panely recyklovat.

V České republice se nachází na 80 procent krystalických elektráren. Zatímco výroba křemíku se vyrábí poměrně energeticky náročnou technologií, likvidace křemíkových desek se může podle nejrůznějších studií naopak snížit čtyřnásobně.

„Desky se vloží na paletě do pece, zahřejí se na teplotu 500 stupňů, plastové materiály vyhoří a zbytek se rozpadne na jednotlivé komponenty,“ vysvětluje Bronislav Bechník.

Firma, která by solární panely později likvidovala, u nás zatím neexistuje. Podle Františka Šmolky bude taková potřeba za dvacet let:

„Stejně jako dnes likvidujeme auta, kterých je gigantické množství, tak i likvidace velkého množství panelů bude velmi zajímavý business. Alespoň pro majitele fotovoltaických elektráren. Nevěřím, že zůstanou nějaké pozůstatky těchto elektráren.“

Dana Votýpková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme