Akcie ECM mírně posílily. Developeři mají přesto problémy

Akcie developera ECM si včera na pražské burze připsaly 21 procent. Majitelé společnosti jednali s věřiteli o jejím dalším osudu a spekulanti sázeli na to, že se obě strany dohodnou, což ECM posílí. Orco, druhý developer obchodovaný na domácím trhu, naopak přišel o pět procent. To jen potvrdilo složitou pozici firem zabývajících se realitami v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orco

Orco | Foto: Marián Vojtek

Akcie ECM posílily na 165 korun za kus. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila případná dohoda s věřiteli posílení akcií ospravedlňuje. Jejich další vývoj kromě případné jednorázové reakce dnes ale nebude nijak zajímavý.

„Podnik se bude muset soustředit na restrukturalizační kroky, které budou zohledňovat zájmy věřitelů. Pro akcionáře nepůjde o zajímavý titul, spíš pro spekulanty,“ domnívá se Potměšil.

Orco, druhý developer obchodovaný v Praze, dlouhodobě bojuje o přežití a byl v horší pozici než ECM. Teď je tomu naopak. Jeho akcie teď stojí 182 korun. Vyhráno ale ani tento titul nemá, říká analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Potměšil mluví o akciích developerů ve Světě o osmé.mp3

„Jde opět o výrazně spekulativní papír. Po přehnané reakci na pololetní výsledky, kdy akcie posílila o více než 40 procent, je i nadále prostor pro další korekci. Při současné ceně není akcie atraktivní,“ vysvětluje Karel Potměšil.

Developeři se dosud potýkají s ekonomickou krizí

Developeři výrazně doplatili na problémy globálního hospodářství a jeho dopady na domácí ekonomiku, konkrétně sektor realit. Situace se nezlepší, dokud nedojde k viditelnému ekonomickému oživení, což se podle analytika společnosti Cyrrus ještě chvíli nenastane.

„U developerů jsou problémem zpožděné projekty, které jsou dlouhodobějšího charakteru. U developerů může hrát roli zátěž minulých špatných ekonomických rozhodnutí, z nichž plyne velká zadluženost, což je problém ECM i Orca,“ říká Potměšil.

S tímto zpomalením ale podle něj trh počítá, což je vidět na vývoji indexu PX v posledním roce, který stagnuje. Zajímavé jsou podle něj tituly dividendového charakteru.

„Například Philip Morris má po pololetních výsledcích nakročeno k solidnímu celoročnímu zisku. Dividenda se blíží také u společnosti Pegas a zajímavá je především Erste Bank, kde očekáváme růst provozních výnosů, potažmo ziskovosti,“ upozorňuje analytik Karel Potměšil.

Martina Mašková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme