Turci rozhodnou v referendu o budoucnosti nové ústavy

Turecko v posledních týdnech nemluví o ničem jiném, než o chystaném referendu, které má rozhodnout o budoucnosti turecké ústavy. Země se rozdělila na dva tábory – na příznivce premiéra Erdogana, který změny prosazuje a na jeho odpůrce, kteří v nové ústavě vidí jen posílení vládní moci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan | Foto: OSN

Podle argumentů tureckého premiéra má nová ústava omezit pravomoce armády a zamezit tak tomu, co se naposledy stalo v roce 1980, kdy vojsko sesadilo už potřetí v turecké historii vládu a provedlo státní převrat. Datum očekávaného referenda je stejné jako datum výročí tohoto převratu – 12. září.

12. září roku 1980 bylo v Turecku 650 tisíc lidí zatčeno, 98 tisíc lidí bylo obviněno za členství v nelegální organizacích, 30 tisíc lidí bylo propuštěno z práce a 160 lidí zemřelo ve vězení na následky mučení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

10.9 Urbišová referendum.mp3

„Zrovna jsem se chystal jít koupit chleba k snídani, ale všude v ulicích jsem viděl vojáky. Nemohli jsme pak vyjít z domu po několik dní, báli jsme se. V ulicích byli všude vojáci a tanky. S kamarády jsem byl aktivní proti vládě, plánovali jsme revoluci, takže jsme se báli, že i nás zatknou. Už předtím jsme byli zatčení kvůli zakázanému divadlu a policie na nás měla spis, o to větší strach jsme měli,“ vzpomíná na události jednapadesátiletý Fatih .

Fatih měl tehdy štěstí a ve vězení neskončil. Ne všichni ale na tom byli stejně. Jen z Fatihova okolí skončilo za mřížemi, na více než 20 let, asi desítka lidí.

Armádní generálové tehdy vysvětlovali svůj zásah tím, že museli zamezit sílícímu působení komunistických, fašistických a islamistických skupin. Požadovali návrat k jediné možné ideologii, a to k ataturkismu.

Armáda je brzdou vstupu

„Podle mě je teď Turecko politicky pozadu, je na tom hůř než tehdy. Lidé nemají ani ponětí o politice, nikdo se o nic nezajímá. Po převratu vláda všechny zastrašovala tak dlouho, že se lidé přestali o všechno zajímat. Pokud lidé nemají vlastní názor, jsou snáze ovladatelní a to se jim bohužel podařilo,“ rozčiluje se Fatih.

Víc než o ústavu, jde v tomto referendu o vyjádření podpory nebo naopak nesouhlasu současné turecké vládě. Země se opět jednou rozdělila a ostře názorově vymezila a ve vzduchu zůstává jediná otázka: Jaká je budoucnost Turecka?

Případný reformní balíček obsahující mimo jiné větší podřízení armády civilní správě by měl usnadnit přístup Turecka do EU, míní bývalý velvyslanec v Turecku a Jordánsku Tomáš Laně. „Jednou z hlavních překážek vstupu do Unie je právě přebujelá úloha armády.“

Julie Urbišová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme