Ústavní soud dělí podle Klause občany na dvě kategorie

Prezident Václav Klaus ostře zkritizoval Ústavní soud. Soudci podle něj dnešním rozhodnutím o neústavnosti snížení platů soudců rozdělili české občany na dvě kategorie - na soudce a ty ostatní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Vendula Kosíková

„To, co dnes udělal Ústavní soud, že rozdělil občany České republiky na dvě kategorie, na soudce a ostatní, se mi zdá skvělou tečkou za mým vystoupením v Parlamentu a já si nedovedu představit, jak se mohou odvážit něco takového obhajovat,“ řekl prezident Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus kritizuje Ústavní soud

Už v úterý prezident ve Sněmovně prohlásil, že by se poslanci měli zabývat změnou postavení Ústavního soudu tak, aby se nemohl chovat jako nekontrolovatelná třetí parlamentní komora. Parlament by měl podle Klause bránit své postavení suveréna a soudy by si neměly uzurpovat více moci, než jim přísluší.

Podle Ústavního soudu bylo čtyřprocentní snížení platů soudců protiústavním krokem. Ústavní soud uvedl, že platové poměry soudců mají být stabilní nesnižovatelnou veličinou, nikoli pohyblivým faktorem.

Soud konstatoval, že zásah do soudcovských platů vede i k sestupu soudcovského stavu uvnitř středostavovské společenské vrstvy, jeho příjmové degradaci a umenšování jeho potřebné společenské prestiže.

Soud odmítne i další snižování

Opatření vstoupilo v platnost v lednu a mělo platit do konce roku. Rozhodnutí bylo jednomyslné, žádný soudce neměl odlišné stanovisko. Ústavní soud dnes současně naznačil, že odmítne také plánované snížení platů soudců v příštím roce o pět procent.

„Soudce je v jiném postavení než ostatní zaměstnanci státu, protože je ve své roli výrazným způsobem limitován. Musí dbát o to, aby byl nezávislý, důstojný a je to také otázka dělby moci a justice by měla být vnímána jako jedna ze tří mocí ve státě,“ řekl soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník dnešní rozhodnutí Ústavního soudu uvítal. Stát má podle zákona zajišťovat nezávislost soudnictví také hmotným zabezpečením soudců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí Ústavního soudu hodnotili prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník a Jan Kudrna z Právnické fakulty Univerzity Karlovy

„Jednou z podmínek nezávislosti soudců je i stabilita jejich příjmu. Nezávislost neslouží k ochraně soudců, ale k ochraně občanů, kteří mají právo na nezávislého soudce.“

„Soudci nemohou mít žádné jiné příjmy kromě pedagogické nebo umělecké činnosti. Žádné další, například podnikatelské aktivity nemůžeme za žádných okolností vyvíjet,“ obhajoval rozhodnutí soudu Lichovník.

Výpadek úspor pocítí jiní zaměstnanci

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil výklad, že snížení platu soudců snižuje jejich nezávislost odmítl. Výpadek těchto úspor podle něj pocítí jiní zaměstnanci spadající pod resort spravedlnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v rozhovoru pro Rádio Česko

„Ústavní soud se tímto rozhodnutím postavil do role obhájce soudcovského stavu, protože jen obtížně jde dovodit, že snižování platů, které se týká všech zaměstnanců veřejného sektoru, je zásahem do soudcovské nezávislosti,“ řekl Pospíšil.

Také Jan Kudrna z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy považuje za nešťastné přílišné zdůrazňování ekonomické stránky nezávislosti soudců.

„Tady souhlasím s prezidentem Klausem o rozdělení občanů na dvě kategorie. Rozhodnutí Ústavního soudu tento dojem budit může, protože je zdůrazňována čistě ekonomická stránka věci.“

Podle Kudrny se už nemluví o tom, že postavení soudce je také otázkou etickou a morální. „Nezávislost by měla existovat i bez ohledu na poměrně nízké snižování platů. A to zejména v situaci, kdy se hovoří o mnohem razantnějším snižování u jiných služebníků státu,“ myslí si Kudrna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí Ústavního soudu v pořadu stalo se dnes okomentoval Milan Znoj, ředitel Ústavu politologie FF UK.

Vyjádření Ústavního soudu považuje za neuspokojivé také ředitel Ústavu politologie Milan Znoj: „Tady máme nějaký obecný zákon, který platí pro všechny stejně. Čeho bych se já obával a považoval za ohrožení nezávislosti soudnictví je, pokud by zajištění obživy soudců záviselo na nějaké politické libovůli. Pokud se ale jedná o zákon, který je pro všechny stejný, tak já v tom politickou libovůli nevidím.“

Igor Maňour, Veronika Malá, Šárka Slezáková, Lenka Rafaelová, Václav Sochor, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme