Státní podniky by podle Jana Bárty měly přispět do rozpočtu

Veřejnému rozpočtu by mohly pomoci peníze ze státních podniků. Ministr zemědělství Ivan Fuksa už hledá cesty, jak toho docílit. Na dosah jsou podle Hospodářských novin peníze v řádu miliard. Ministr počítá se třemi možnostmi, jak se k nim dostat. Převodem státních podniků na akciovky, změnou zákona o státním podniku nebo jinou interpretací zákona o státním podniku, podle které má stát právo peníze ze státních podniků odvádět či spravovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar | Foto: Budějovický Budvar

Ředitel Ústavu státu a práva AV ČR Jan Bárta se domnívá, že rozhodnout o odvedení části zisku do veřejného rozpočtu může zakladatel státního podniku.

„Zákon o státním podniku z roku1997 říká, že zakladatel rozhoduje o použití zisku, neboli zakladatel se chová jako soukromý akcionář a může poskytnout část zisku majiteli, tedy státu, do rozpočtu,“ říká Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bárta popisuje mechanismus převádění zisků státních podniků do rozpočtu ve Světě o desáté.mp3

V citovaném paragrafu 15 zákona o státním podniku není určeno, jak se ziskem nakládat. Ministerstva si zákon často vykládala tak, že můžou zisk použít jen v rámci podniku, ale ne na sanování schodku státního rozpočtu.

Podle Jana Bárty je takový výklad chybný. „Tak si to ministerstva tradičně vykládají, ale v paragrafu 15 nic takového není. Už prvorepublikový zákon o státním podniku říkal, že veškerý zisk se odvádí do státního rozpočtu,“

Ředitel Ústavu státu a práva je přesvědčen, že lze vyvést peníze i z Budvaru, který není státní, ale národní podnik.

„I z národního podniku lze prostředky převést. Národní podnik spočívá na zrušených předpisech, má v podstatě socialistický režim a paragraf 15 u státního podniku se na něj nevztahuje,“ dodává Jan Bárta.

Tomáš Pavlíček, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme