Stavbu pražských silnic budou hlídat kamery

Stavební firmy, které opravují silnice na území Prahy, musí počítat s tím, že jejich pracovníci budou pod nepřetržitým dohledem kamer. Podle Mladé Fronty Dnes budou stát na místech všech větších oprav. Sledovat mají nejen provoz v okolí uzavírek, ale i jestli stavebníci postupují tak, jak mají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba dálnice

výstavba dálnice | Foto: ceskedalnice.cz

Tomáš Mrázek z Technické správy komunikací, která spravuje většinu silnic v hlavním městě uvádí dva důvody pro umístění kamer na stavbách silnic.

„Chceme zjistit, jak se chovají řidiči při uzavírkách, jaké volí objízdné trasy. Druhým důvodem je kontrola stavby, zda se tam dodržuje pracovní doba, základní technologické postupy,“ říká Mrázek.

Cílem umístění kamerového systému je podle něj kontrola dodavatelů a zkrácení doby plánovaných uzavírek. Stavební firmy byly o zavedení kamer předem informovány.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Mrázek a Bohuslav Štancl mluví o zavedení kamer na stavby silnic.mp3

„Bylo to s jejich souhlasem. Naši vedoucí pracovníci mají on-line přístup k záběrům z kamer, které jsou zálohovány, takže i zpětně můžeme zjistit, jak se na stavbě pracovalo a jak se tam odvíjela doprava,“ dodává Tomáš Mrázek z TSK.

Obchodně technický ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Bohuslav Štancl hodnotí umístění kamer na stavbách pozitivně, i když z jiného důvodu, než je zkrácení termínu stavby či zvýšení kvality.

„Vítám to z toho důvodu, že nám se na stavbách ztrácí materiál, dílo ničí sprejeři, dochází k poškozování zařízení. Pokud to bude brát soud jako důkaz, tak by nám to mohlo snížit objem ztrát, které stavby provázejí,“ myslí si Štancl.

Na pracovitost dělníků podle něj stačí stavební dozor. Záznam by byl dobrý také při kontrolách, kdy by investor a stavebník mohli zjistit, jak vznikl případný nedostatek a čím byl způsoben.

„Myslím si, že je to určitě krok vpřed. Kdyby tam byly cedulky, že stavba je pod dohledem kamer, tak by to řadu lapků odradilo. Tady já bych viděl hlavní důvod, proč to zavést,“ dodává Bohuslav Štancl, obchodně technický ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Aneta Vojtěchová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme