DVD „1989 - Listopad a cesta k němu" chce zatraktivnit dějepis

Nové vzdělávací DVD, které připravili historici Ústavu pro studium totalitních režimů, mapuje Dvacetiletou etapu ze života někdejšího Československa. Jmenuje se „1989 - Listopad a cesta k němu" a má středoškolským učitelům pomoci s výukou nedávných dějin naší republiky. Právě ty učitelé při výuce často přeskakují. Na téma je málo času, chybí metodika a podklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Listopad 1989

Listopad 1989 | Foto: licence GNU Free Documentation License

Na DVD historici zařadili unikátní filmové klipy, které doplnili odborným komentářem. DVD je rozdělené do sedmi oddílů. Jedním z nich je například „Revoluce“.

Podle jednoho ze spoluautorů projektu Kamila Činátla se znalosti českých dětí o moderních československých dějinách podhodnocují, a to zejména v médiích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamil Činákl mluví o DVD 1989 - Listopad a cesta k němu ve Světě o jedné.mp3

„Znalosti nejsou katastrofální, ale děti se učí dějiny jen proto, že chtějí mít dobré známky. To vidíme jako problém, v didaktice dějepisu je důležitější snaha vyvolat přirozený zájem o dějiny,“ myslí si Činátl.

DVD má za úkol dodat dějepisu atraktivitu. Dnešní mládež má podle Činátla problémy s textem, ale naopak se snáz orientuje v ikonickém materiálu, jako například v reklamě.

„My s touto přirozenou schopností dětí interpretovat spíš audiovizuální materiál pracujeme. Taky chceme prezentovat dějiny jako otevřenou strukturu, něco, k čemu mohou zaujmout postoj,“ popisuje metodiku Činátl.

Krátké audiovizuální ukázky jsou doplněny metodickými listy, které pomáhají učitelům otevřít téma a pokládat otázky.

ÚSTR se snaží zaplnit prázdné místo ve vzdělávání

Skupina vzdělávání funguje na Ústavu pro studium totalitních režimů téměř tři roky. První DVD věnované roku 1968 bylo rozdistribuováno během roku a půl v počtu 2000 kusů.

„Je to naše vlastní akce, která aktuálně řeší problémy způsobené škrty ministerstva školství. DVD distribuujeme zdarma a bereme audiovizuální materiály jako alternativu textových učebnic,“ vysvětluje Činátl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autentická nahrávka z revolučních dní v listopadu 1989.mp3

V ideálním případě podle něj 2000 kusů DVD představuje 2000 škol, na kterých si ho můžou učitelé dějepisu půjčovat. „Uvažujeme o dotisku, protože poptávka neskončila, což naznačuje, že se nám skupinu podařilo oslovit,“ dodává jeden ze spoluautorů DVD Kamil Činátl.

DVD „1989 - Listopad a cesta k němu" je financováno ze zdrojů ústavu. Materiály z České televize nebo Národního filmového archivu využívá díky možnosti takzvaného citačního paragrafu a použití materiálů pro vzdělávací účely.

Václav Sochor, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme