Francouzská policie prohledala kvůli aféře kancelář vládní strany

Francouzská policie prohledala hlavní kancelář vládní strany Svaz pro lidové hnutí. Byl to další úkon orgánů činných v trestním řízení v aféře, kterou francouzská média nazývají „Woerth – Bettencourt“ . Tentokrát se detektivové zaměřili na dopis, který měl Eric Woerth, tehdejší pokladník vládního Svazu pro lidové hnutí, napsat Nicolasi Sarkozymu coby ministru vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

V něm se měl přimlouvat za to, aby správce majetku miliardářky a majitelky kosmetické firmy L´Oreál Liliane Bettencourtové dostal vysoké státní vyznamenání. U něj byla ovšem zaměstnána manželka Erica Woertha.

Ve francouzských médiích se nové indicie, podezření a souvislosti objevují každý den. Deník Le Monde na svých internetových stránkách píše o „nekonečném tangu“. Kauza může ohrozit i samotného francouzského prezidenta Nicolase Sarkózyho.. Kdyby se ukázalo, že nynější vládní Svaz pro lidové hnutí přijímal finanční pozornosti nad stanovený limit, bude znamenat velkou kontroverzi. Zatím ale pouze manželka Erica Woertha ukončila svou práci pro Bettancourtovou, její muž pak rezignoval na funkci pokladníka Svazu pro lidové hnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Jan Pokorný z Francie o kauze "Woerth - Bettencourt"

Celá kauza zasahuje do nejvyšších pater politiky. Eric Woerth, jehož dopis policie hledala, je nyní ministrem práce a sociálních věcí. Má na starosti důchodovou reformu, která přivedla do ulic na 2 milióny nespokojených Francouzů. Ale sociální protesty by začaly proti reformě penzí, i kdyby byl ministrem kdokoliv jiný.

Ve svém vystoupení v Národním shromáždění, které začalo tento týden změny projednávat, hájil Eric Woerth reformu věcně a prokázal schopnost ekonomické analýzy a syntézy.

Lilian Bettencourtová údajně přispívala na chod politických stran a kampaně politiků, měla poskytnout peníze i na prezidentskou kampaň Nikolase Sarkózyho, a to v hotovosti a částku, která převyšovala mnohonásobně ve Francii povolený limit.

V stejné době byl Eric Woerth pokladníkem vládní strany. Jeho žena pracovala u kosmetické magnátky, jejím šéfem byl Patrice De Maistre. Nynější ministr Woerth se snažil, aby De Maistre získal Řád čestné legie. Liliane Bettencourtová se měla dopouštět i daňových úniků a vlastnila prý tajná konta ve Švýcarsku. To mohla tušit i Woerthová, jejíž manžel byl v té době pokladníkem nejenom vládní strany, ale také ministrem pro rozpočet.

Jan Pokorný, Václav Sochor, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme