Komunální volby na Vysočině čeká boj pohlaví

Uhelná Příbram na Vysočině má v letošních komunálních volbách raritu. Voliči dostanou jen dva volební lístky. Na jednom budou samé ženy, na druhém muži. Na obou kandidátkách je devět uchazečů o stejný počet zastupitelských křesel. Žádné větší roztržky se ale nekonají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysočina

Vysočina

„Vyberu si podle toho, jaký ten člověk je, a ne jestli je to žena nebo muž,“ říká mladá maminka, která ale současné vedení obce volit nebude. „Spíš budu volit své bližní, kteří tam jsou,“ pokračuje.

S volebním programem si hlavu kandidáti nelámou. „Žádný program jsme konkrétně nesepisovali, určitě v něm ale chceme pomáhat fungování a růstu vsi,“ říká Viktor Smutný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kuriózních kandidátkách informuje Milan Kopecký

„Jsme zástupci jednotlivých spolků, já jsem starosta z tělocvičné jednoty Sokol. Je potřeba při rozhodování ve vsi myslet na všechny spolky a je dobře, když tam jsou i jejich zástupci,“ uvádí Smutný.

Starostkou Uhelné Příbrami je od roku 1990 Marie Ostatnická. „Máme svého kandidáta, ale zatím ho neprozradíme,“ žertuje Viktor Smutný. Starostka pokračuje:“My ženy kandidátku máme a já jsem jejich, dá se říci, lídr, protože už jsem tady 20 let. Myslím si, že spolupráce mezi námi se politicky nehrotí, ale většinou spíš dáváme přednost spolkovému životu.“

Vedle sebe stojí tedy myslivec, hasič, cvičenec sokola a lesník. „Myslím, že každý občan volí podle toho, jak kdo pracuje a jak je v obci činný. To je největší kritérium pro občany. Jinak za ně ale mluvit nemůžu, protože nevím, jak se rozhodují. Až pak volby ukáží, jestli byly kandidátky zaškrtnuty celé, nebo jestli bylo voleno rovnoměrně,“ dodává Marie Ostatnická.

Milan Kopecký, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme