Medveděv označil možnost parlamentní demokracie v Rusku za katastrofu

Parlamentní demokracie by podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva pro Rusko znamenala katastrofu. Šéf Kremlu to prohlásil v Jaroslavli během setkání s ruskými a mezinárodními experty. Zároveň odmítnul výtky kritiků, podle nichž se v Rusku demokracie nedostává a v zemi sílí autoritářské tendence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Dmitrij Medvěděv trvá na tom, že demokracie v Rusku funguje a cesta, po níž se Rusko ubírá, je správná a nepotřebuje změnu.

Ruský prezident odsoudil plán Kyrgyzstánu oslabit pravomoci hlavy státu a přejít k parlamentní demokracii a označil ho za katastrofu.

Kritici ale poukazují na to, že ruský prezident, který se prezentuje jako liberál, neudělal nic pro uvolnění poměrů na ruské politické scéně, sešroubované za poslední roky tuhou kontrolou.

Politickému životu dominuje tandem prezidenta a silného premiéra Vladimira Putina, kteří prakticky nečelí veřejné kritice. Poddajný parlament téměř bez výhrad schvaluje legislativu předkládanou shora,volby regionálních gubernátorů byly zrušeny a policie pravidelně rozhání i nevýznamné opoziční protesty.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme