Belgie zveřejnila na internetu svědectví obětí zneužívaných kněžími

Belgie se snaží vypořádat se skandálem kolem sexuálního zneužívání dětí katolickými knězy. Vyšetřovací komise zveřejnila na internetu svou konečnou zprávu, která obsahuje i anonymní svědectví 124 obětí. Zprávu nechala zpracovat sama katolická církev, ale komisi vedl nezávislý dětský psychiatr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kněz kadidlem okuřuje venkovní oltář

Kněz kadidlem okuřuje venkovní oltář | Foto: Jana Šustová

„Je to případ Dutroux v katolické církvi," prohlásil při prezentaci zprávy předseda komise Peter Adriaenssens. Přirovnal tak jev zneužívání dětí kněžími k hrůzné aféře belgického pedofila a vraha Marca Dutrouxe v polovině 90.let.

Komise od ledna do června dostala 475 stížností zneužitých. Podle zprávy jich bylo téměř 500 a 13 z nich spáchalo sebevraždu. 124 výpovědí obětí se objevilo na webové stránce vyšetřovací komise.

Jsou publikované v originálních jazycích. Hlavně v nizozemštině. Většinu poškozených tvoří muži. Přihlásilo se jich 327. Jejich martyrium s katolickými opatrovníky začalo většinou v jejich dvanácti letech. Některé ale faráři zneužili už když jim bylo pět let a dokonce jen dva roky. Skoro tři čtvrtiny postižených jsou dnes už lidé ve věku 40 až 70 let.

Pavel Novák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme