Přesně 2 500 let existuje nejdelší olympijský běh

Před dvěma a půl tisíci lety, přesně 12. září roku 490 před naším letopočtem se odehrála bitva u Marathonu. Událost, která dala vzniknout sportu, který má s bojem pramálo společného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnský maratón

Londýnský maratón | Foto: IAAF

Bitva se odehrála při pobřeží na úzké planině u Marathonu. Střetly se v ní invazní síly Peršanů s armádou Athén. Řekové, lépe vyzbrojení - měli kvalitnější zbraně a brnění, zahájili bitvu prudkým útokem. Vzdálenost mezi oběma vojsky překonali během, aby dali co nejméně času perským lučištníkům a zároveň zvýšili svou údernou sílu.

V souladu s plánem přitom posílili svůj útvar na stranách šiku. Výsledek byl pro Peršany tragický. Jejich lučištníci a elitní jednotky sice zastavili a posléze zatlačili střed řecké formace, avšak křídla se pod řeckým náporem zhroutila. Když si Peršané uvědomili, že jsou obkličováni, dali se na útěk, ovšem ty nejlepší jednotky, úspěšně bojující ve středu bojiště, už uniknout nemohly a byly zmasakrovány.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně 2 500 let existuje nejdelší olympijský běh

Během bitvy padlo 192 Řeků a zhruba 6400 Peršanů. Výsledek střetnutí běžel oznámit z Marathonu do Athén řecký voják jménem Feidipidés, který v cíli své cesty se slovy „Zvítězili jsme" vyčerpáním zemřel. Po tomto exemplárním sportovním výkonu athénského vojenského posla byla pojmenována olympijská disciplína maratonský běh.

„Je to královská disciplína, ve které se snoubí vůle, vytrvalost a rychlost. Každý maraton vás prověří. Není to jen o tom, že máte natrénováno fyzicky, ale také jak dokážete překonat krize a věřte, že tu má během tak dlouhého běhu každý," říká Waldemar Cierpinski, muž, který dokázal dvakrát zvítězit v olympijském maratonu, a dodává:

,,Zhruba na třicátém kilometru jakoby stála zeď. Jde o to, jak jí dokážete překonat. Když ale doběhnete, jste vítěz. Nemluvím o rekordech a medailích, jste vítězem sám nad sebou. Ten pocit v cíli je nezapomenutelný."

Délka maratonu nebyla původně standardizována a měnila se podle vytyčené cesty. Na 1. a 3. olympiádě měřil maraton 40 km. Roku 1908 byla délka olympijského maratonu v Londýně původně vytyčena od startu u Windsorského zámku do cíle na Olympijském stadionu.

Ale organizátoři se pak rozhodli, že běžci musí dokončit svůj běh před královským zámkem, aby královská rodina mohla pozorovat vítěze londýnského maratonu z balkonu. A tak byla vzdálenost prodloužena na 42,195 metrů až před Windsor. A u této vzdálenosti se už zůstalo dodnes.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme