Nové tramvajové zastávky v Praze mají řadu chyb

V Praze 5 finišují práce na dokončení rozsáhlé rekonstrukce tramvajové trati, která s sebou přináší řadu novinek. Asi nejvíc si jich cestující všimnou na zastávkách, které jsou prostornější, od silnice je vždy dělí zábradlí a na každé je také přístřešek a odpadkové koše. Novinou je také barevný pás označující hranu nástupiště a šikmé nájezdy přechodů pro chodce. Jak ale Radiožurnál zjistil, zbrusu nové zastávky mají také několik výrazných chyb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj. Ilustrační foto.

Tramvaj. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Při prohlídce nových zastávek narazíme na mnoho špatně vyznačených přechodů pro chodce. Někde je zebra i na tramvajových kolejích, i když před tramvají chodec nemá přednost. Jinde chybí světelná signalizace, i když přechod vede přes dva jízdní pruhy ve stejném směru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nedostatky nových tramvajových zastávek v Praze se zaměřil reportér Jan Herget

Na zastávce Kavalírka jeden z přechodů v půlce končí. Na chybějící zábradlí upozorňuje Miroslav Vyka ze Svazu cestujících ve veřejné dopravě:

„Můžeme vidět, že přechod vypadá jako nedodělaný, protože zatímco přechod přes silnici je označen při vstupu do vozovky prvkem pro nevidomé, tak zde chybí zábradlí, které by zabraňovalo chodcům vstup na tramvajovou trať. Přechod dál nepokračuje, na druhé straně tratě za silnicí přechod není vůbec.“

Dlouho očekávanou novinkou jsou také zastávkové sloupky. Ty mají přehledně a jednoduše cestující informovat. Na Kavalírce zatím neplatí ani jedno ani druhé.

„Podíváme-li se na označník tramvajové zastávky, je zde nevhodně řešeno označení názvu zastávky, které je umístěno vodorovně s ostrůvkem, zatímco označník, kde je značka tramvaje a kde jsou zobrazeny linky, je kolmo na zastávku. To znamená, že cestující stojící na zastávce nemá možnost vidět název zastávky, což považuji za nedostatečné,“ popisuje Vyka.

Informační panely cestující spíš matou

Ve sloupcích je také zabudovaný elektronický panel, který má lidem ukazovat, jaké tramvaje tudy jezdí a za kolik minut přijede konkrétní spoj. To, co čteme na panelu, se ale úplně rozchází s realitou.

„Při delším sledování panelu zjistíme, že se sice data tramvají aktualizují, avšak dochází k chybám. Teď jsme viděli příjezd tramvaje číslo šest, které ačkoliv byla níž, tak zmizela. Stále tam svítí šestnáctka, která už odjela, a devítka, která má přijet za dvě minuty, tak už je na zastávce a cestující do ní nastupují. Údaje jsou zmatečné,“ dodává Miroslav Vyka.

Podle Dopravního podniku hlavního města Prahy jsou staniční sloupky ve zkušebním provozu. Cestující na zastávkách o tom ale nikdo neinformoval, takže zmatené časy odjezdů jim cestování zatím spíš komplikují.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme