Pastor Jones korán pálit nebude. Svůj cíl prý splnil

Kontroverzní floridský pastor Terry Jones korán nakonec pálit nebude. A to i navzdory tomu, že se v blízkosti Ground Zero bude nakonec stavět muslimské centrum. Jones chtěl svůj plán provést v den, kdy si Američané připomínají výročí teroristických útoků z 11. září 2001. V New Yorku se se kromě pietních akcí očekává o několik demonstrací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pastor Terry Jones odvolal pálení koránu

Pastor Terry Jones odvolal pálení koránu | Zdroj: ČTK

Jones přiletěl včera večer do New Yorku a dnes ráno oznámil, že svůj úmysl definitivně ruší. Pro americkou televizi NBC řekl, že jeho původní hrozba prý splnila účel, tedy že poukázala na nebezpečné prvky islámu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínkové akce k 11. září i ohlášené demonstrace sleduje v New Yorku zpravodaj Vír Pohanka

Floridský pastor chtěl korán spálit v den, kdy se Američané připomínají devět let od teroristických útoků z 11. září. Těžko předvídat, zda odvolání jeho plánu sníží napětí, které panuje před dnešními ohlášenými demonstracemi.

Protesty proti stavbě muslimského kulturního centra a mešity nedaleko Ground Zero jsou plánované na odpoledne místního času. Policie říká, že je na demonstrace připravená a odmítá odhadovat, kolik lidí se jich zúčastní. Řádově se mluví o tisícovkách protestujících.

Panují obavy, aby se demonstrace nezměnily v pouliční potyčky. Na jihu Manhattanu varovali policisté řidiče před parkováním na ulicích. Už několik dní také hlídkují přímo před budovou, kde by mělo vzniknout islámské kulturní středisko.

Tryzna za téměř 3000 obětí teroristického útoku pořádaná newyorskou radnicí za účasti viceprezidenta Bidena pokračuje podle plánu. Další pietní shromáždění se konají v Pensilvánii, kam zamířila první dáma Michelle Obamová, a ve Washingtonu, kde se kladení věnců zúčastnil šéf Bílého domu Baracka Obama.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme