Vesnicí roku 2010 jsou Ratměřice na Benešovsku

Ratměřice na Benešovsku se staly Vesnicí roku 2010. Středočeská obec s asi 260 obyvateli si tak odnáší prémii jeden milion korun, kterou vítězi věnuje ministerstvo pro místní rozvoj. Jako vítěz krajského kola dostala další milion od Středočeského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratměřice na Benešovsku jsou Vesnicí roku 2010

Ratměřice na Benešovsku jsou Vesnicí roku 2010 | Zdroj: ČTK

Do 16. ročníku soutěže se letos přihlásilo rekordních 361 vesnic ze 13 krajů. Vítěze dnes vyhlásili v rámci mezinárodního folklorního festivalu Písní a tance v Luhačovicích na Zlínsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlášení soutěže Vesnice roku 2010 sledoval v Luhačovicích reportér Pavel Sedláček

Poté co, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský oznámil, že titul patří Ratměřicím, starostovi obce Viktoru Liškovi tekly po tváři slzy dojetí. Podle něj vyhrál duch vesnice a sepjatost tamních lidí.

„Věřím, že jsme tomu dali trochu víc, protože konkurence je tak velká, že všichni mají hasiče, všichni mají fotbalisty, všichni se starají o zvyky. To všechno samozřejmě děláme, máme i nějaké přidané hodnoty, ale bylo tam hlavně cítit naše srdíčko. Je nás málo, ale všichni jsme do toho šli naplno,“ řekl starosta.

Druhé místo v letošní soutěži putuje do městysu Koloveč na Domažlicku, který reprezentoval Plzeňský kraj, třetí pak skončily Hlavnice na Opavsku, tedy vítěz moravskoslezského krajského kola.

Cílem soutěže vyhlašované ministerstvem pro místní rozvoj je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Vloni mezi 325 přihlášenými uspěla a celkovou dvoumilionovou dotaci získala obec Tučín na Přerovsku.

Pavel Sedláček, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme