Kostelní zvon z Košic u Kutné Hory čeká cesta do Německa

Zvon z kostela v malé vesničce Košice u Kutné Hory musí kvůli opravě až do Německa. Předtím je ale nezbytné zvon z věže dostat dolů na zem a právě tento úkol si odborníci naplánovali na dnešní odpoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvon - ilustrační obrázek

Zvon - ilustrační obrázek | Foto: Tomáš Kubelka

Starobylé zvony z kostelní věže v Košicích spatřily podle odborníků světlo světa už v druhé polovině patnáctého století. Prý mají dokonce zásadní význam pro zmapování vztahů mezi tehdejšími zvonařskými dílnami.

Zvonit se teď dá ale pouze na jeden z nich. Starší zvon vlivem vytlučení praskl a čeká na obnovu. S tou se teď může konečně začít. Nikoli ovšem v české dílně, zvon totiž čeká cesta do Německa. Stavební technik Dušan Šustek vysvětluje proč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kostelní zvon z Košic čeká oprava v Německu. Podrobnosti od redaktora Michala Trnky v Ranním Radiožurnálu.

„V ČR neexistuje ani firma, ani člověk, který by měl licenci na takovou opravu prasklého zvonu. Dojde k lokálnímu převaření praskliny a měl by být vrácen zpět,“ uvedl.

Dnes odpoledne chtějí odborníci téměř tři metráky vážící kostelní zvon dostat na zem. Použijí k tomu dvojité kladky a odhadují, že úkol by mohli zvládnout asi tak za půl hodiny.

Michal Trnka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme