Francie tvrdí, že se nezaměřuje na Romy. Oběžník svědčí o opaku

Francouzská vláda tvrdí, že její zpřísněná bezpečnostní politika není zaměřená proti Romům. Některé deníky na svých internetových stránkách ale dnes uveřejňují dokument, který to zpochybňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z táborů, kde Romové žili.

Jeden z táborů, kde Romové žili. | Zdroj: ČTK

Oběžník poslalo ministerstvo vnitra prefektům 5. srpna. Píše se v něm, že do tří měsíců se má vyklidit 300 nelegálních romských tábořišť.

V dokumentu se doslova uvádí: „Prefekti zajistí v oblasti jejich působnosti minimálně jednu operaci týdně - vyklizení, zbourání, vyhoštění - týkající se zejména Romů".

Média, která uveřejnila tento oběžník, ho dávají do protikladu k nedávným vyjádřením francouzských politiků, podle nichž rušení nelegálních tábořišť není zaměřené vůči Romům.

Francie dosud tvrdila, že vše se děje v souladu s evropskými i francouzskými normami. Například Evropská úmluva o lidských právech, kterou Paříž podepsala, zakazuje diskriminaci na základě etnického původu.

Jan Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme