Český les je zatím ve stínu navštěvovanější Šumavy. Brzy se to prý změní

Vedle Šumavy je oblast Českého lesa tak trochu na vedlejší koleji. Cesty, které tu zůstaly po vojácích, proto zatím využívají spíše cyklonadšenci a lidé, kteří se chtějí vyhnout davům ostatních turistů. Tím spíš, že na konci sezóny už tady téměř nikoho nepotkáte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český les

Český les | Foto: www.plzensky-kraj.cz

Oblast Českého lesa vyhovuje všem, kteří mají dobrou mapu a neradi potkávají jiné turisty. Oproti Šumavě si návštěvníci této pohraniční oblasti musí zvyknout na to, že cesty nejsou značené na každém roku a často ani na každé křižovatce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o Českém lese připravila redaktorka Lucie Husárová

Marek Hrůša, který v místě bývalé obce Pleš druhým rokem provozuje restauraci, má za to, že Český les na svůj turistický boom nebude čekat dlouho:

"Určitě ten nárůst tady bude, protože co potvrzuje většina příchozích a projíždějících, většina lidí utíká ze Šumavy, kde už je to moc komerční a jsou tam davy lidí. Tady je to dá se říci ještě panenská příroda, takže trend směřuje do Českého lesa.“

Podobně mluví i Kateřina Lokvencová, která na samotě v Hleďsebi pronajímá turistům chalupu. Nevýhodou je podle ní zatím malá nabídka služeb.

„Myslím si, že potenciál Českého lesa teprve přijde. Oproti Šumavě tady nikdo není, turistů je málo, ale je to šance hlavně pro ty lidi z města, kteří vyhledávají samoty a nepříliš frekventované cesty. Nevýhodou je, že zatím není moc velká nabídka, kde by se mohly vyžít děti, a značeno to zatím není tak ideálně, aby všichni trefili tam, kam chtějí,“ říká Lokvencová.

Ráj cykloturistů i milovníků historie

Do Českého lesa jezdí zatím hlavně cykloturisté, ale i milovníci historie, říká majitel penzionu na Pleši Marek Hrůša. A pak také místní rodáci a jejich potomci, kteří dnes žijí v Německu.

„Pleš byla největší ze zaniklých obcí, žilo tady téměř tisíc lidí. Takže je tady i dost německé klientely, mají tady své kořeny a pohřbené rodiče, prarodiče nebo sourozence,“ připomíná Hrůša.

Kurzova věž | Foto: Šárka Skaláková

Málokdo při návštěvě Českého lesa vynechá vrch Čerchov s Kurzovou věží postavenou v roce 1905. Na Čerchově jsou dodnes více či méně zdevastované pozůstatky někdejších vojenských objektů.

Nejvyšší vrchol Českého lesa je stále ještě místy obehnaný ostnatými dráty. Atmosféru studených roků se snaží umocnit i v bistru, které je vyzdobené v duchu minulých dob.

Navrch má německá klientela

Podstatně příjemněji se člověk cítí v bufetu, který je přímo u rozhledny. Lenka Sloupová vám ke kávě, čaji, párkům a sušenkám přidá i povídání o minulosti Čerchova a také o tom, co se tam děje dnes. Chodí sem prý hlavně Němci:

„Buď jsou zvyklí a je to stálá klientela, nebo jsou to lidé, které zajímá turistika, historie Čerchova, Domažlicka.“

Chráněná krajinná oblast Český les byla vyhlášena před pěti lety, turistům od té doby slouží informační středisko v Přimdě a také infocentrum v nedalekém německém Schönau.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme