Česko dává na sociální systém málo, ale hodně vybere

Česko je podle údajů mezinárodních organizací ukázkou ve světě neobvyklého paradoxu. Zatímco odvody zaměstnanců, zaměstnavatelů a podnikatelů na sociální pojištění patří k nejvyšším nejen v Evropě, ale i ve světě, výdaje státu na samotný sociální systém naopak patří k nejnižším.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální dávky. Ilustrační foto.

Sociální dávky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle Eurostatu Česko ročně na sociální systém, do něhož patří veškeré sociální dávky včetně penzí, vynaloží částku odpovídající 12 procentům HDP. Unijní průměr přitom dosahuje téměř 19 procent.

Přestože méně než Češi na sociální systém v poměru k HDP vydá jen šest zemí, tabulka s výší sociálních odvodů nabízí naprosto opačný pohled.

Podle posledních dostupných dat Organizace pro hospodářskou spolupráci, jsou příjmy českého rozpočtu ze sociálního pojištění vůbec nejvyšší z 31 členských států.

Zeměmi s podobnou strukturou příjmů jsou prakticky jen Francie, Španělsko, Itálie a Švédsko, tedy sociálně velmi štědré země. Ve všech jsou však příjmy ze sociálního pojištění nižší než v Česku.

Martin Hromádka, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme