Nové stránky radí rodičům, jak naučit děti správně psát

Technická univerzita v Liberci připravila pro rodiče předškoláků a prvňáků webové stránky zaměřené na správné psaní a kreslení dětí. Najdou na nich nejdůležitější zásady, videa s uvolňovacími cviky a odbornou poradnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyučující s žačkou

Vyučující s žačkou | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Obsah webových stránek Jak správně psát, přiblížila Českému rozhlasu jejich autorka Jana Johnová z Technické univerzity v Liberci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové stránky zaměřené na správné psaní dětí se zajímala redaktorka Ivana Bernáthová

„Na stránkách určitě bude rodiče zajímat spousta fotografií, které ukazují, jak má dítě správně při psaní sedět, najdou tam správné držení pera, ale jsou tam i fotografie, které upozorňují na špatné držení. Je tam i možnost pustit si video, kde cvičí maminka s dítětem a procvičuje před psaním a potom, což je také důležité a na co se často zapomíná, že je dobré protáhnout svaly i po psaní,“ popsala Johnová.

Díky hezkému hudebnímu doprovodu přinášejí cviky nejen potřebné uvolnění pro ruce prvňáků, ale také radost a dobrou náladu. To je pozitivní i pro jejich rodiče, kteří mívají s prvňáky takříkajíc nervy na pochodu, což k vytváření dobrého vztahu ke škole moc neprospívá.

Jak konstatuje ředitel pedagogicko-psychologické poradny v Liberci Vladimír Píša, naštěstí si s většinou problémů učitelky poradí.

„Většina škol a většina dobrých učitelek s tím počítá, že zdaleka ne všechny děti mají dobrou předškolní přípravu z rodiny nebo ze školky. Během prvního pololetí se dá postupnými krůčky vyhledat, co vylepšit, a rozhodně není potřeba podléhat panice, že dítě ještě tu a tu finesu v psaní neovládá. Základní je cvičit, cvičit, cvičit,“ připomíná Píša.

Na webových stránkách Jak správně psát funguje také poradna. Rodiče mohou odborníkům napsat e-mail a dostanou po pár dnech odpověď.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme