Referendum: Přízřenice a Dolní Heršpice zůstanou součástí Brna

Brněnské místní části Přízřenice a Dolní Heršpice nakonec od Brna odtrženy nebudou. Rozhodli tak voliči v referendu, které se konalo do dnešních osmi hodin večer. Volební komise dopočítala hlasy jen před několika desítkami minut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přízřenice a Dolní Heršpice se od Brna neodtrhnou

Přízřenice a Dolní Heršpice se od Brna neodtrhnou | Zdroj: ČTK

Zjistilo se, že pro odtržení hlasovalo jen 353 voličů z 890 oprávněných. K referendu jich pak přišlo 600, tedy zhruba 65 procent. Ráno to sice vypadalo, že u hlasovacích místností bude velký nápor, zájem však potom opadl. Ještě k večeru doběhlo několik opozdilců, ale výsledek už nezměnili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích referenda informuje z Brna zpravodajka Zuzana Kopuletá

Lidé mohli hlasovat do dnešních osmi hodin večer. Obě části patří k Brnu od roku 1919. Kdyby se odtrhly, šlo by o první zmenšení Brna v historii.

Všichni společně, tedy i poražení příznivci referenda, doufají, že Brno splní sliby, které před hlasováním těmto místním částem dalo. Odtržením od Brna chtěla část obyvatel jednak zamezit plánované masivní výstavbě v lokalitě a také samostatně řešit některé problémy, které podle nich město opomíjelo. Šlo například o dopravní přetížení a rozbité silnice.

Zuzana Kopuletá, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme