Začíná soud s prvním vězněm převezeným z Guantánama do USA

Před soudem dnes stane první vězeň převezený z Guantánama na americké území. Tanzanijec Ahmed Khalfan Ghaihlani čelí obvinění, že pomáhal s přípravou teroristických útoků na americký velvyslanectví v Keni a Tanzanii koncem devadesátých let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník obětem teroristického útoku

Památník obětem teroristického útoku | Foto: Zuzana Gálová

Ahmed Khalfan Ghailani údajně koupil stovky kilogramů výbušniny TNT, která byla použitá při útoku na americké velvyslanectví v Tanzánii v roce 1998. Vyšetřovatelé přitom spoléhají především na výpověď jednoho konkrétního svědka, proti jehož předvolání k soudu protestovala marně obhajoba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvním soudu s vězněm z Guantánama v USA mluvil na Radiožurnálu severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Je to vůbec první proces s někým, kdo strávil na Guantánamu několik let a pak byl převezený na americké území, aby stanul před řádným soudem a ne jenom vojenskou komisí, které zadržované na Guantánamu zatím posuzovala.

To, jaké důkazy soudce připustí nebo nepřipustí je ostře sledované, protože to ukáže, nebo přinejmenším naznačí, jak mohou vypadat další soudy s vězni z Guantánama, pokud na ně dojde. Včetně toho s Chalídem Šajchem Mohammedem, který tvrdí, že naplánoval útoky na New York a Washington z 11. září 2001.

Prezident Obama před několika dny zopakoval, že chce Guantánamo úplně zavřít, že to stále považuje za nesplněný slib.

Plán na přesun nebezpečných vězňů do věznic přímo na americkém území naráží na mnoho problémů. Senát blokuje peníze, které by to stálo. Propuštění zadržovaní, kteří již nejsou považováni za nebezpečné, do třetích zemí vázne proto, že se k přijímání vězňů z Guantánama žádný stát nehrne.

Vít Pohanka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme