Evropská ekonomika se zvedá z recese rychleji než se čekalo

Evropské hospodářství by mělo růst rychleji, než se předpokládalo. Ve své průběžné předpovědi ekonomického vývoje to uvádí Evropská komise. Vychází přitom z výsledků za prvních šest měsíců letošního roku, které jsou lepší, než se předvídalo na jaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Hrubý domácí produkt by měl letos v Unii vzrůst průměrně o 1,8 procenta. Původně se předpokládalo, že to bude jen o procento. Také v eurozóně by měl být růst HDP oproti jarní prognóze přibližně dvojnásobný. Ukazují na to aktualizované projekce hospodářského vývoje v Německu, Francii, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Španělsku a Velké Británii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odhady Evropské komise rozebral na Rádiu Česko ekonom Oldřich Šoba z Mendelovy univerzity v Brně.

Právě tyto země společně vytvářejí asi 80 procent veškerého produktu Unie. Vývoj ekonomik ale v zemích sedmadvacítky zůstává značně nevyrovnaný. Jako nejsilnější se dnes jeví hospodářství Německa a Polska.

„Co se týká Polska, tak to je takový dlouhodobý premiant, co se týká střední Evropy. Co se týká Německa, tak tam je to dáno expanzí jejich exportu, který za první čtyři měsíce vzrostly o 20 procent. Exporty především do Číny,“ vysvětluje ekonom Oldřich Šoba z Mendelovy univerzity v Brně.

Podle eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Olliho Rehna je evropská ekonomika jasně na cestě k uzdravení. Přetrvává ale nejistota a prioritou proto zůstává zajištění finanční stability na trhu.

„Stále nemáme pevnou půdu pod nohama. Už sice zase dáváme góly, ale zatím není důvod hlasitě se radovat z vítězství,“ uvedl eurokomisař ve fotbalové hantýrce.

Pavel Novák, Igor Maňour, Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme