Škody po povodních na Liberecku přesáhly 8 miliard

Škody po srpnových povodních v Libereckém kraji se vyšplhaly na 8,2 miliardy korun. Právě dnes uplynula zákonná lhůta na vyčíslení škod, které velká voda napáchala. Největší škody – přes dvě miliardy – jsou na majetku kraje, zničené jsou hlavně silnice a mosty. Na majetku obcí velká voda způsobila škody za skoro jednu a tři čtvrtě miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně srpen 2010 - Frýdlant

Povodně srpen 2010 - Frýdlant | Foto: Alena Šolcová

„Aktuálně teď potřebujeme rychle peníze. Minulý týden jsem měl jednání v rozpočtovém výboru a potřebujeme dostat na frýdlantsko zhruba čtyřicet až sto milionů korun na obnovu vodárenské infrastruktury. To znamená na vodovody a kanalizace, tak abychom je mohli uložit do země a lidé nebyli ohroženi nedostatkem pitné vody,“ uvedl starosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povodňových škodách hovoří starosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer


Mezi nejvíce poškozené obce patří právě Frýdlant, kde se škody na obecním majetku vyšplhaly na 285 milionů korun, v Raspenavě na 267 milionů, v Hrádku nad Nisou na 201 a v Chrastavě na 180 milionů korun.

Mezi další poškozené obce patří Bílý Kostel, Lázně Libverda, Heřmanice, Bílý Potok, Jablonné v Podještědí a Višňová.

Stát na Liberecku přišel o majetek v hodnotě více než 2 miliardy korun. Liberecký kraj musí na obnovu silnic druhých a třetích tříd, mostů a dalšího majetku sehnat 2,2 miliardy korun.

Eva Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme