Šéf britské odborové ústředny TUC tvrdě zkritizoval vládní škrty

V anglickém Manchesteru začala výroční konference britské odborové ústředny TUC. Konference se koná v době, kdy prakticky každým dnem koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů zveřejňuje informace o nových škrtech ve veřejných výdajích. Hlavním záměrem je snížit obrovský deficit státního rozpočtu o 155 miliard liber.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manchester - Albert Square s radnicí

Manchester - Albert Square s radnicí | Foto: Jaroslava Haladová | Zdroj: Český rozhlas

Premiér David Cameron vyhlásil ambiciózní záměr vytvořit v Británii velkou společnost, jejíž druhou stranou mince je malá vláda, nebo-li vláda, která předá značnou moc veřejnosti. Aktuálně hodlá snížit deficit o 155 miliard přísným omezováním rozpočtových výdajů. Ministerstvům je nařizováno plánovat úspory v rozsahu 25 až 40 procent, což se odborům nelíbí. Motorem zotavení ekonomiky mají být soukromé firmy.

Generální tajemník ústředny TUC Brendan Barber v úvodním projevu vystoupil s tvrdou kritikou vládních škrtů ve veřejných výdajích. Koaliční vládu označil za vládu demoliční a napadl vládní záměr soustředit se hlavně na omezování deficitu státního rozpočtu. Prohlásil, že alternativou by měl být plánovaný růst ekonomiky.

Barber také napadl obrovské příjmy bankéřů a vyzval ke skoncování s daňovými úniky. Současné zvyšování daně z přidané hodnoty označil za oblíbenou zbraň konzervativců a 600 delegátům slíbil, že odbory se proti vládě sjednotí ve společné akci v duchu rezolucí, které mají být během týdne schváleny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výroční konferenci britských odborů hovořil londýnský spolupracovník ČRo Milan Kocourek na Rádiu Česko

Jak daleko chtějí odbory v konfrontaci zajít, dosud není jasné. Zasvěcení pozorovatelé britské scény se do značné míry shodují v tom, že bude var a neklid, tedy více stávek než doposud. Ale taktika odborů v krátkodobém výhledu je zatím nejasná. I odboráři totiž chápou, že škrty jsou zapotřebí, obrovský deficit se musí řešit, a nikoli plánovat jenom další a další odklady, což dělala předchozí labouristická vláda.

Radikální křídlo odborů volá po vyhlášení programu občanské neposlušnosti. To se však nelíbí umírněným odborovým předákům, ani generálnímu tajemníku ústředny Barberovi.

Kritika rozsáhlých škrtů, které plánuje vláda, ale nezaznívá jen ze strany odborů. Konzervativní starosta Londýna Boris Johnson se postavil zcela jednoznačně proti vládnímu záměru omezovat a seškrtávat nové městské investice například ve stavebnictví, konkrétně projekt nové železnice napříč Londýnem, což je multimiliardová investice, slučující investice jak veřejné, tak soukromé.

A mnozí podnikatelé nejenom v hlavním městě si stěžují, že nemají šanci investovat, protože nedostanou bankovní půjčky.

Britové nicméně dávají vládě šanci, a výjimkou nejsou ani odboráři. Hlavní otázkou tohoto týdne tak je, zda se radikálním levicovým odborářům podaří přesvědčit ostatní, aby spojili své síly pro program občanské neposlušnosti. A to zní jako výhrůžka generální stávkou. Ta byla v Británii naposledy v roce 1926.

Milan Kocourek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme