Státní maturity ztrácejí objektivitu, varují ředitelé škol

Státní maturitní zkouška by měla být a bude objektivní, říkalo se na začátku projektu. Alespoň teoreticky to platilo do minulého týdne, kdy se ředitelé škol dozvěděli další změnu státních maturit. Písemné práce bude místo dvou učitelů hodnotit pouze jeden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné)

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo školství tvrdí, že hlavním důvodem je snížení nákladů. Pavel Zelený, ředitel centra pro přípravu maturit, Radiožurnálu řekl, že se ušetří 25 milionů korun:

„Je to snížení pracnosti na polovinu a teoreticky se sníží i doba na jednu polovinu. Toto byla součást materiálu, který byl předložen vládě a schválen vládou. V současné době je to předmětem novelizace maturitní vyhlášky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O státních maturitách mluvila v Odpoledním radiožurnálu Klára Bílá.mp3

Ředitelé škol ale teď hovoří o tom, že státní maturita nebude objektivní. Argumentují tím, že pokud práci bude hodnotit pouze jeden člověk, je jasné, že bude postupovat subjektivně. Ředitelé středních škol a gymnázií sice s tímto krokem nic dělat nemůžou, přesto podle nich státní maturita ztrácí objektivitu.

„No my už se nedivíme ničemu. Pokud se dříve argumentovalo tím, že budou dva hodnotitelé, aby byla zachována jistá objektivita, teď toto zdůvodnění padá,“ řekl jeden z oslovených ředitelů v anketě.

Naopak předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn se k postupu ministerstva nestaví tak kriticky:

„V dané chvíli rozhodnutí ministerstva chápu, protože hledalo úspory ve všech možných oblastech svého působení. Zadání ministra bylo celkem jasné: zlevnit maturity. Pokles počtu hodnotitelů ze dvou na jednoho úsporu přinese. Že to není ideální rozhodnutí, to vnímáme všichni,“

Ministerstvo alespoň má sledovat případné snížení objektivity. Novinka se týká pouze písemných částí, u ústní budou dva učitelé. I přesto ministerstvo po prvním ročníku vyhodnotí, zda se objektivita snížila.

"Pokud by se ukázalo, že se výsledky a hodnocení testů výrazně liší, přistoupili bychom k opatřením, která objektivitu hodnocení posílí. Já jsem si ale jist profesionalitou našich učitelů," prohlásil ministr školství Josef Dobeš. O jaká opatření by mělo jít ale neuvedl.

Klára Bílá, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme