Pod starostou Moskvy se houpe křeslo. Znelíbil se prý Kremlu

Starosta Moskvy Jurij Lužkov vytáhl do boje proti ruské televizi. Ta o šéfovi moskevské radnice i jeho manželce odvysílala nebývale kritické reportáže, které se podrobně věnují všem skandálům spojeným s jejich působením. Tlak na Jurije Lužkova v posledních dnech sílí a s ním i spekulace o tom, jak moc se pod dlouholetým starostou metropole houpe křeslo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Reportáže, které odvysílaly tři federální televizní kanály, podle tiskové služby starosty obsahovaly nepodložená obvinění. Žalovat je za to chce i Lužkovova manželka Jelena Baturynová, podle časopisu Forbes třetí nejbohatší podnikatelka světa, která přišla k financím prostřednictvím byznysu v Moskvě, a to za správy svého manžela.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucím tlaku na moskevského starostu mluvila zpravodajka Čro v Rusku Lenka Kabrhelová v Odpoledním Radiožurnálu

Reportáže poukazovaly na četné skandály, které se k manželskému páru pojí: na střet zájmů, podezření z korupce a obvinění, že starosta používá post k vlastnímu obohacení. Byla tam vypočtena i selhání ve funkci, kolabující moskevská doprava či chaotická výstavba, kvůli které mizejí cenné architektonické památky.


Takto kritické reportáže o takto vysoce postavených politicích jsou přitom v ruské federální televizi spíše výjimkou. Mnozí analytici mají proto za to, že by to nebylo možné bez požehnání Kremlu, nebo ještě pravděpodobněji na jeho přímou zakázku. Kreml je údajně už delší dobu s Jurijem Lužkovem nespokojený a důvodem zdaleka není jenom letní smogová krize, kvůli které starosta jenom velice neochotně přerušoval svou dovolenou.

Je tam i mnoho dalších faktorů, jako otevřený spor kvůli plánované dálnici do Petrohradu. Starosta se otevřeně postavil proti rozhodnutí prezidenta tento kontroverzní projekt, který vyvolal velkou vlnu nespokojenosti u Moskvanů, pozastavit. Poslední kapkou podle pozorovatelů byl údajný pokus Jurije Lužkova vetnout klín mezi prezidenta Medveděva a premiéra Putina před volbami hlavy státu v roce 2012.

V Rusku se teď hodně spekuluje o tom, zda Jurij Lužkov bude muset svoji funkci opustit. Mnozí analytici mají za to, že rozhodne tento týden.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme