Česko se připravuje na největší vlnu deregulace

Česká republika se připravuje na největší vlnu kompletní deregulace, která české nájemníky čeká. Od prvního ledna přestane platit regulované nájemné v 60 procentech doposud regulovaných bytů. Nájemné se má od ledna přizpůsobit tržním podmínkám především v menších městech a obcích, ale například také v Ostravě nebo Ústí nad Labem. Výjimku zatím získala Praha nebo Brno, kde se regulované nájmy udrží až do roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bytový dům (ilustrační foto)

Bytový dům (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Politici, zástupci nájemníků a pronajímatelů dnes na odborné konferenci s názvem Bydlení jako sdílená odpovědnost diskutovali o tom, jak deregulace trh s byty v Česku ovlivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bydlení.mp3

Většina z nich se shodla především na tom, že deregulace měla proběhnout už dávno. Nicméně jak dopadne, se jen málokdo odváží odhadnout, protože se kolem způsobu deregulace zatím stále snáší mnoho otazníků. Jisté je zatím jen to, že od prvního ledna nebude nájemné na většině míst v Česku regulováno a bude se stanovovat pouze na základě dohody nájemce a pronajímatele. Jak to ovlivní trh s byty, bude ale podle Miroslava Zajíčka z Vysoké školy ekonomické v Praze záležet na tom, podle jakých pravidel deregulace proběhne.

„Když to vezmeme z právního hlediska, tak smlouvy, které jsou často vnucené vlastníkům ze zákona, tak ty i nadále platí a samozřejmě oni budou požadovat, aby se nájmy upravily do tržní úrovně a pravděpodobně z toho vznikne nějaká série soudních sporů.“

Soudní spory se určitě objeví a v současné době se stále neví, jakým způsobem se budou řešit.

Připravuje se novela občanského zákoníku

Ministerstvo pro místní rozvoj už před rokem připravilo novelu občanského zákoníku, kterou teď znovu předložilo vládě a její přijetí je zásadní právě proto, aby nájemníci a pronajímatelé věděli, čím se mají v případě, že se nebudou moci na výši budoucího nájmu domluvit, řídit, a jak mají postupovat. Tento problém podle náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse v současné době legislativa vůbec neupravuje.

„Bude jednoznačně stanoveno, že pokud se nedohodne nájemce s pronajímatelem na výši nájemného, rozhodne soud. Tuto jednoznačnou dikci stávající občanský zákoník neobsahuje.

Pokud by novela občanského zákoníku nebyla včas přijata, mohl by nájemník navýšení nájmu odmítnout a nebylo by jasné, jak by se takovému odmítnutí pronajímatel vlastně mohl bránit.

Opravené domy po sovětské armádě v Milovících | Foto: Pavel Pavlas

Resort proto usiluje, aby novela občanského zákoníku byla schválena do konce letošního roku.

Regulované nájemné na mnoha místech výrazně poroste, v některých regionech může vylétnout až trojnásobně, zejména ve větších městech jako je Ústní nad Labem nebo Ostrava, protože tam jsou rozdíly současných tržních cen a regulovaných nájmů hodně vysoké a deregulace je bude srovnávat.

Pokud budeme mluvit o tržních nájmech, tak ty už se podle Martina Luxe ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky, který vývoj cen nemovitostí i nájemného dlouhodobě sleduje, příliš měnit nebudou.

Ten vývoj tržního nájemného reagoval na deregulaci a byl na trhu mnohem dříve, než teď. Deregulace začala v roce 2007 a už od té doby je patrné, že se uvolňovaly nájemní byty mnohem rychleji a přestal fungovat černý trh. Myslím si, že teď už jsme na takovém minimu, že ty nájmy už ani míň stát nemohou.

Lidé si budou muset poradit sami

Náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous předpokládá, že se většina populace s navýšením nájemného nějak poradí.

Problém ale je, a to si uvědomuje i samo ministerstvo, že u nás chybí menší byty. V Česku je hodně velkých a poměrně drahých bytů a ministerstvo chce poroto finančně podpořit právě výstavbu těchto menších bytů.

"Hledáme programy pro příští rok. Máme připraven program na podporu výstavby nájemních bytů pro rodiny s dětmi a věřím, že se nám podaří do této výstavby vtáhnout privátní sektor, dostatečně ho motivovat k tomu, aby se ten strukturální nedostatek bytů v co nejkratším termínu odstranil,“ dodává Miroslav Kalous.

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme