Ve Frýdku-Místku otevřeli nový hospic

13. září 2010

Ve Frýdku-Místku dnes otevřeli budovu pro nový hospic. Vyrostla za areálem tamní nemocnice a pomoc v ní najdou nevyléčitelně nemocní a trpící lidé. Tamní radnice investovala do její stavby a vybavení 106 milionů korun. Kromě hospicových nabídne nové zařízení i třináct lůžek odlehčovací a sociální péče. První klienti se do ní nastěhují koncem roku. Mimo jiné proto, že město nemá dosud uzavřené důležité smlouvy.

Otevřením Centra zdravotních a sociálních služeb ve Frýdku-Místku se kapacita hospicových lůžek v celém Moravskoslezském kraji zdvojnásobí. „Našimi lůžky jsme doplnili chybějící kapacitu. Předpokládáme, že tato služba bude opět žádoucí nejen pro občany města, ale i pro občany z dalekého okolí,“ připomíná ředitelka Jarmila Kozlová.

Hospic postavilo město za své. Vedení kraje na něj odmítlo přispět, protože by jej vidělo raději v západní části regionu. Radnice se proto zadlužila. Oslovení obyvatelé ale považují investici za přínos.

0:00
/
0:00

Nákladná bude i samotná péče. Hospic přitom ještě nemá smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta spolupráci přislíbila, zatím jí prý ale nikdo nekontaktoval.

Nejistota může zavládnout i v oblasti sociálních služeb. „K financování mají otevřené dveře za předpokladu, že nenastane nějaká krize ve financování sociálních služeb, což za stávající situace - nevíme, co bude v příštím roce,“ varuje Daniel Rychlík z Krajského úřadu v Ostravě.

Město slibuje, že sociální lůžka budou k dispozici ještě letos a hospicovou péči zahájí nejpozději v lednu příštího roku. Novou budovu si lidé mohou přijít prohlédnout celý příští týden.

Spustit audio

Více z pořadu