Česko nabídlo NATO posílení přítomnosti v Afgánistánu

Česko může Severoatlantické alianci nabídnout posílení svého kontingentu v Afganistánu. Generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rassmusena o tom dnes informoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Do Bruselu ovšem přivezl i zprávy, které šéfa NATO nepotěšily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před znovuzvolením do funkce ministra zahraniční

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před znovuzvolením do funkce ministra zahraniční | Foto: Tomáš Adamec

Přesné číslo, o kolik vojáků by mohla česká armáda navýšit svůj stav v Afghánistánu, zatím nechtěl ministr Schwarzenberg prozradit, dokud o tom nerozhodne parlament.

Dnes je v Afghánistánu v misi ISAF přibližně 530 českých vojáků. Karel Schwarzenberg ale musel generálního tajemníka informovat, že musíme z rozpočtových důvodů snížit přítomnost v někdejší jihosrbské provincii Kosovo v jednotkách KFOR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák mluvil o návštěvě Karla Schwarzenberga u generálního tajemníka NATO

Generálního tajemníka tato informace příliš nepotěšila, protože i v Kosovu má KFOR své úkoly, ale už teď je známé, že tato mise už nemusí být tak početná. Mise trvá už několik let a Kosovo se začíná konsolidovat a přebralo za sebe zodpovědnost, když jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, takže si musí za sebe ručit.

Situace už je tam klidnější a není potřeba tolik vojáků jako dosud. Dnes jich tam Česká republika má 432. Stahovaní se chystalo, ale nyní ho bude potřeba provést rychleji.

S generálním tajemníkem se setká i premiér Nečas

Ministr dále mluvil o přípravách summitu NATO v listopadu v Lisabonu, kde se bude mimo jiné jednat o strategii aliance, tedy i o protiraketové obraně. V České republice by mohlo být administrativně řídící amerického systému včasného varování před raketovým útokem.

Ve čtvrtek se setká s generálním tajemníkem NATO v Bruselu také Petr Nečas. Premiér České republiky pravděpodobně přijede do Bruselu s ujištěním, že stále máme zájem právě o centrum včasného varování, a že by s tím nemusel být takový problém, jaký jsme zažívali s radarem. Nebude to totiž viditelná bílá koule, jaká měla být v Brdech.

Má jít o administrativní zázemí, které bude shromažďovat informace o raketách rizikových států. Je větší šance, že vznikne, než kdyby se měl v Česku instalovat radar.

Už teď je jasné, že NATO chce zapojit americkou protiraketovou obranu do svého systému, nebude to tudíž jen pro USA.

Pavel Novák, Václav Rojík, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme