Vesecká: Pokud jde o důvěru veřejnosti, jsem v nadprůměru

Z toho, že většina občanů České republiky souhlasí s jejím odvoláním, si nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká hlavu nedělá. „Nejsem politik, jsem státní zástupce a ti nemohou být nikdy ovlivňováni veřejným míněním či přáním politiků. A pokud jde o průzkum, jsem vlastně v pozitivním nadprůměru, protože důvěryhodnost v justici se pohybuje dlouhodobě kolem 25 procent. Jedna třetina, co není pro mé odvolání, je ještě docela hezké procento," řekla Rádiu Česko Vesecká.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká | Foto: Tomáš Adamec

Sama Vesecká prý nemá žádné konkrétní informace o tom, zda a případně kdy by měla být ze své funkce odvolána.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pondělním hostem Studia Česko byla Renáta Vesecká.

„Je prostě právem ministra spravedlnosti podat vládě návrh na odvolání nejvyššího státního zástupce. Rozhodně nebojuji za křeslo nejvyšší státní zástupkyně. Ale zcela zásadně se ohrazuji proti nepravdivým, zkresleným a zavádějícím informacím o důvodech, proč by mělo dojít k této změně," řekl Rádiu Česko Vesecká.

„Od chvíle, kdy jsem nastoupila do funkce, je otázka mého odvolání politiky nastolována. Je to už za mého působení čtvrtá vláda, čtvrtý ministr spravedlnosti za dobu pěti let, co jsem ve funkci. A je před volbami. A před volbami se vždy téma práva, a zejména práva skrze Nejvyššího státního zastupitelství, hodí," dodala Vesecká.

Najděte pádné důvody

I když vláda nemusí uvádět žádný oficiální důvod pro odvolání nejvyšší státní zástupkyně, podle Vesecké je na místě hledat důvody, proč by měla případně odejít.

„Důvod, který se už několik let zmiňuje, je kauza Čunek. Přestože byla přezkoumána ministry spravedlnosti Pospíšilem, ministryní Kovářovu, nezávislou detektivní agenturou Kroll, byla přezkoumána Nejvyšším soudem i policií. Na přezkoumání se podílelo okolo stovky lidí a všichni ji uzavřeli s tím, že nebyl porušen zákon a Vesecká se v tomto případě nijak nezpronevěřila plnění svých povinností. Druhá věc je kauza mafie. A ta vychází pouze a jen právě z kauzy Čunek," zdůrazňuje Vesecká.

Ministr je se mnou spokojený

Podle Vesecké ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil opakovaně vyjádřil spokojenost s její prací.

„Disponuji celou řadou zápisů z jednání a porad se všemi vedoucím státními zástupci, které se účastnil pan ministr Pospíšil a kde hodnotil mou práci a práci celého nejvyššího státního zastupitelství. A v tomto směru se domnívám, že ani žádné výhrady nemá," řekla v diskusním pořadu Studio Česko Vesecká.

O svých plánech do budoucna, pokud by byla odvolána, Vesecká nechtěla příliš hovořit.

„Nechci rozvíjet svoje plány do budoucna ať už ve funkci zůstanu či nezůstanu," řekla Vesecká. Na přímý dotaz ale vyloučila možnou budoucí spolupráci s exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. „Mohu stoprocentně vyloučit, že bych jakkoli spolupracovala s Pavlem Němcem. Rozhodně takový vztah, že bych nastupovala k němu do advokátní kanceláře, mezi námi není," řekla Vesecká.

Co naopak nevyloučila je možné angažmá v politice. „Řídím se v životě heslem nikdy neříkej nikdy, nikdy tedy nemohu nic vyloučit," řekl Vesecká na přímý dotaz na případnou budoucí kariéru v politice.

Ondřej Černý, Lukáš Vincourek, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme