V New Yorku začíná první řádný civilní proces s vězněm z Guantánama

Před soudem v New Yorku stane Ahmed Khalfan Ghailani. Podle žaloby se podílel na teroristických útocích na americké ambasády v Keni a Tanzánii. V roce 1998 při nich zahynulo 224 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ahmed Khalfan Ghailani

Ahmed Khalfan Ghailani | Foto: Federal Bureau of Investigation

Ahmed Khalfan Ghailani údajně pomáhal opatřit výbušné látky, které byly použité pro teroristické útoky na americké ambasády ve dvou afrických zemích před dvanácti lety. Obvinění je ale daleko více.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vězni v New Yorku.mp3

Ghailani byl zadržený až v roce 2004 v Pákistánu. Pak ho CIA vyslýchala v tajných věznicích a obhajoba se proto snaží, aby u soudu nebyly použité některé jeho výpovědi, protože je vyšetřovatelé získali za použití nepřijatelných metod bez přítomnosti právníka.

Je to první soud s někým, kdo na Guantánamu strávil několik let. Ghailani tam byl zadržený od roku 2006. Po převozu na americké území, které se uskutečnilo před několika dny, byl umístěn do věznice na Manhattanu, kde má také stanout před řádným soudem. Nebude tedy posuzovaný pouze vojenskou komisí.

Jaké důkazy soudce připustí nebo nepřipustí je důkladně sledované. Případ by naznačil, jak budou vypadat další soudy s vězni z Guantánama, pokud na ně dojde, včetně člověka nejsledovanějšího – Chálida Šejcha Muhammada, který o sobě tvrdí, že naplánoval útoky na New York a Washington z 11. září 2001. Tento soud je precedensem.

Proč Obama Guantánamo nezavře?

Prezident Obama před několika dny zopakoval, že chce Guantánamo zavřít a že to považuje za nesplněný slib. K uzavření věznice mu brání hned několik důvodů:

Senát blokuje peníze, které by byly použity na přesun nebezpečných vězňů z Guantánama na americké území. Žádný stát se také nehrne do převzetí dalších vězňů, kteří nejsou považovaní za nebezpečné. I plán soudit Muhammada a další nebezpečné vězně v New Yorku na Manhattanu narazil, kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením a nákladům s tím spojeným.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International byla jedna z prvních organizací, která k uzavření Gauntánama vyzývala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horst do VOD.mp3

„Podle nás tam jsou zajatci drženi v rozporu s mezinárodním právem a zároveň ve velice krutých podmínkách po dlouhou dobu,“ říká ředitelka pražské kanceláře Amnesty International Dáša van Horst a pokračuje: „Samozřejmě jsme si vědomi, že umístění vězňů je jednou z největších potíží a Česká republika navzdory amerického očekávání žádného zajatce nepřijala.“

Podle zprávy Amnesty International jsou v Íráku, i v rámci boje s terorismem zadržovány bez soudu desetitisíce osob, které předali místním úřadům Američané, když ukončili bojové operace na území Íráku.

„Podle našich odhadů je ve vězení okolo 30 tisíc vězňů a přibližně 10 tisíc z nich bylo předáno americkou stranou pod správu Íráku a my se obáváme, že jim hrozí mučení a další formy špatného zacházení. A proto se budeme i nadále zasazovat za to, aby ti vězni byli řádně obviněni a souzeni, nebo propuštěni,“ dodává Dáša van Horst.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme