Létající ryby se vyrovnají ptákům

Nemají křídla a vzduchem pouze plachtí. Přesto se létající ryby mohou směle poměřovat s některými druhy hmyzu a ptáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Létající ryba těsně před vzlétnutím

Létající ryba těsně před vzlétnutím

Ryby z čeledi letounovití (Exocoetidae) žijí v teplých mořích celého světa. Na krátké chvilky však vodu rády opouštějí a vrhají se do zcela jiného živlu. Vzduchem mohou plachtit po dobu 40 sekund, překonat vzdálenost 400 metrů a dosáhnout rychlosti 70 km/h. Aerodynamiku létajících ryb zkoumali vědci z korejské Národní univerzity v Soulu, kteří doufají, že výsledky studie využijí inženýři při vývoji průzkumných letounů.

Aerodynamické vlastnosti se nejlépe studují ve větrném tunelu, ale experimenty s živými rybami si v takovém prostředí lze jen těžko představit. Vědci si proto z muzejních sbírek vypůjčili několik exemplářů, které byly vysušeny a vycpány pěnou v poloze, jakou ryby zaujímají během letu. Ve větrném tunelu byla „křídla“ tvořená roztaženými prsními ploutvemi stabilní a vytvářela lepší zdvižnou sílu než křídla mnoha druhů hmyzu. Rybí ploutve se podle korejských vědců také mohou směle rovnat křídlům kachen a mořských ptáků buřňáků. Studie také odhalila, že dráha, kterou ryba urazí plachtěním ve vzduchu, závisí na náklonu jejího těla. Nejlepších výkonů ryby dosahují, když svá těla orientují paralelně s hladinou moře.

Proudy vzduchu, které během plachtění obtékají rybí tělo, vědci vizualizovali pomocí kouře. Zjistili, že létající ryba se nijak zvlášť neliší od tryskáče – tandemové uspořádání velkých prsních ploutví a o menších pánevních ploutví urychluje proudění vzduchu směrem k ocasu a zlepšuje tak poměr vztlaku a odporu (L/D).

Zdroj: The Company of Biologist, Journal of Experimental Biology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme