Bez jaderné energie nevystačíme, tvrdí ministr Drobil

Český ministr životního prostředí Pavel Drobil chce navrhnout Evropské unii, aby energii z jádra zařadila mezi obnovitelné zdroje. S ministrem souhlasí, podle Hospodářských novin, i premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Drobil

Pavel Drobil | Foto: Marián Vojtek

Odborníci ale upozorňují, že recyklace uranu možná není.

„Bez jaderné energie v České republice dlouhodobě nevystačíme. Pokud se týče naší energetické nezávislosti, soběstačnosti, bezpečnosti a zdrojů, které můžeme využívat a fatálních problémů, které řešíme s fotovoltaikou, tak mně z toho čím dál tím více vychází, že jaderná energetika by u nás měla mít do budoucna zelenou a měla by být podporována,“ vysvětlil svůj postoj Drobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bedřich Moldan a Pavel Drobil diskutovali o energetických zdrojích v Ozvěnách dne

Jadernou energetiku podle svých slov označil za obnovitelnou, protože jinak velmi obtížně budeme plnit naše mezinárodní závazky týkající se Agendy 2020 nebo dnešního návrhu Evropské komise, aby snížení emisí CO2 nebylo o dvacet ale o třicet procent.

„Otázkou ale je, zda je jaderná energie čistá. Počítá se mezi málouhlíkaté zdroje. Zařazení mezi obnovitelné zdroje není na místě, protože ty jsou už delší dobu jasně definované několika směrnicemi Evropské unie. Nedovedu si představit, že by se definice měnily. Česká republika by měla podle mě splnit svůj závazek vůči EU i bez využití jaderné energie,“ oponoval ministrovi ředitel Centra pro otázky životního prostředí a senátor za TOP 09 Bedřich Moldan.

Spalováním uranu vzniká jaderný odpad, který alespoň zatím obnovit nejde. Ale přesto podle ministra Drobila není označení jaderné energie za obnovitelnou nesmysl.

Drobil: Zaměřme se na recyklaci jaderného odpadu

„Technologie na recyklaci existuje, ale je neskutečně drahá. Řešením by mohlo být v horizontu deseti patnácti let dramaticky zvýšit poplatky za uložení jaderného odpadu a tyhle prostředky investovat do těchto technologií. Podle mých informací je možné se dostat až na recyklaci 95 procent odpadu,“ vysvětlil ministr.

A se závazky vůči Evropské unii a přepočítávání limitů, ke kterým se ČR zavázala si velké starosti nedělá:

„Nejde o to, co přepočítá byrokrat, ale o to, aby se tady dalo dýchat a český průmysl mohl vyrábět. Sociální inženýrství nechme bruselským úředníkům.“

Moldan však odmítá názor, že by se Česká republika měl soustředit výhradně na podporu jaderné energetiky:

„Rapidně se snižují ceny technologií u fotovaltaiky i u dalších obnovitelných zdrojů jako je vítr a geotermální energie. Pokud jde o mobilizaci finančních prostředků, tak je daleko nadějnější investování do těchto technologií. Bylo by dobré, kdyby se v České republice prostředky minimálně diverzifikovaly a veškeré úsílí se nevěnovalo jenom podpoře jaderné energie.“

Ministr Drobil s tímto argumentem souhlasil, nicméně dodal, že ne všechny zmíněné zdroje energie jsou v českých podmínkách smysluplně využitelné.

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme