Probační a mediační služba letos dostane 19 ze slíbených 41 aut

Probační a mediační služba, která mimo jiné kontroluje lidi, kteří od soudu odešli s trestem domácího vězení, má nyní k dispozici 33 vozidel a do konce roku měla dostat dalších 41 aut. Vystačit si ale bude muset ani ne s polovinou. Na vině jsou úsporná opatření v resortu spravedlnosti. Dalším důvodem je skutečnost, že soudci nesahají k trestu domácího vězení tak často, jak ministerstvo spravedlnosti plánovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti | Foto: Marián Vojtek

Probační služba se snaží domácí vězně kontrolovat co nejintenzivněji. Až dvacetkrát do měsíce zvoní u některého z 49 lidí odsouzených v Česku k domácímu vězení.

„Pracuji s informací, že v tuhle chvíli probíhá výběrové řízení na rámcovou smlouvu, jejíž součástí budou také vozidla pro Probační a mediační službu do konce letošního roku,“ uvedl ředitel Probační a mediační služby Pavel Štern.

Letos ale dá ministerstvo spravedlnosti podle jejího ministra Jiřího Pospíšila Probační a mediační službě k dispozici jen část slibovaných vozidel.

„Letos dostane Probační a mediační služba od resortu spravedlnosti celkem 19 vozidel, z toho 16 vozidel bude zcela nových a tři vozidla budou přiřazena z jiných částí resortu spravedlnosti,“ řekl Jiří Pospíšil.

Na vině jsou podle ministra úspory v resortu a také počet odsouzených nenarůstá tak rychle, jak ministerstvo původně počítalo:

„Proto odložení části nákupu nepovede ke snížené kontrole. Počet odsouzených je dnes v řádech desítek, nikoliv stovek, a tedy pozvolnější nárůst vozidel nemá vliv na kvalitu kontroly nad výkonem domácího vězení,“ dodal ministr.

Jestli se sníží intenzita kontrol, závisí podle šéfa Probační a mediační služby Pavla Šterna na tom, jak rychle počet odsouzených k trestu domácího vězení poroste:

„Jakmile se dostaneme na vyšší počty trestů domácího vězení, tak už to stačit nebude.“

V ideálním případě by mohly podle představ ministerstva spravedlnosti domácí vězně už v polovině příštího roku kontrolovat elektronické náramky.

Zbyněk Zykmund, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme