Íránským vedením otřásá spor o směřování mezinárodní politiky

Íránským vedením otřásá spor o směřování mezinárodní politiky Islámské republiky. Ministr zahraničí Manúčehr Mottakí podle zákulisních zdrojů dokonce hrozí rezignací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Prezident Mahmúd Ahmadínežád totiž jmenoval několik svých vlastních emisarů pro zahraniční politiku, kteří tak obcházejí šéfa diplomacie. Podle Mottakího takové kroky poškozují íránské zájmy.

Spor se stal předmětem vášnivých debat íránského parlamentu. Konzervativní poslanci varují Ahmadínežáda, že pokud ministr Mottakí opravdu rezignuje nebo bude sesazen, bude to mít pro prezidenta vážné dopady. Mottakí už několikrát kritizoval výroky prezidentových lidí, které prý uprostřed mezinárodního tlaku a sankcí poškozují postavení Íránu ve světě.

Opozice mezitím hlásí, že na protest proti Ahmadínežádově politice opustili své ambasády další dva íránští diplomaté, kteří chtějí získat azyl v Evropě. V pátek prý odešel z bruselské ambasády tiskový atašé Farzád Farhangiján. Krátce před ním tak učinil zástupce velvyslance ve Finsku Hosejn Alízáde.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme