Google nesmí v Česku snímkovat ulice

Internetová firma Google se v Česku dostala do problémů. Nedostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů registraci k dalšímu fotografování ulic vybraných měst. Službu Street View přitom firma loni s velkým zájmem nasadila pro mapy Prahy, část Brna, Českého Krumlova, Olomouce nebo dálnice D1. Úřad registraci teď zamítl už podruhé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta, která fotografují místa pro Google street view

Auta, která fotografují místa pro Google street view | Foto: Google

Google Street View zobrazuje na internetu vybrané lokality pomocí panoramatických fotografií. Úřad vede s Googlem od letošního dubna správní řízení právě kvůli sběru osobních dat při mapování ulic v Praze.

Speciální vozy, které pořizovaly panoramatické snímky ulic, zároveň sbíraly i osobní informace posílané po nezabezpečených bezdrátových sítích. Google se zavázal data smazat a do vyřešení problémů auta s kamerou do dalších českých a moravských měst nevyjedou.

Podrobnosti k zamítnutí registrace dá úřad až příští týden, už teď na sociální síti facebook vznikla skupina chceme streetview. Podobný spor vede s firmou například i německý úřad na ochranu soukromí AHR.

Igor Maňour, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme