Stahování českých vojáků z Kosova by nemělo ohrozit stabilitu regionu

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen je údajně nespokojen s plánovaným stažením českých vojáků z Kosova. Po setkání s ním to prohlásil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg . Ten Rasmussena informoval o plánu na posílení českého sboru v Afghánistánu a naopak o stahování českých vojáků z Kosova. Zatímco v případě Afghánistánu zvýšení počtu vojáků Rasmussen vítá, ze stahování z Kosova podle ministra „nebyl příliš šťasten.“

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlídka opět kontroluje, zda ani tady neprobíhá nějaká nebezpečná aktivita.

Hlídka opět kontroluje, zda ani tady neprobíhá nějaká nebezpečná aktivita. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra obrany Alexandra Vondry je jasné, že v Kosovu už není potřeba tak rozsáhlý český kontingent. „Té práce už není zdaleka tolik, co bylo před dvěma či třemi lety,“ uvedl Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

povejšilmp3.mp3

„Generální tajemník na to nemá jiný názor, nicméně plán České republiky na stahování vojáků z Kosova nezapadá do plánované transformace této operace. Je to důsledkem toho, že transformace této operace se protahuje. Nyní jsme již měli být ve druhé fázi, kdy by byl redukován počet vojáků v oblasti z deseti tisíc na zhruba 5500. Tento krok se ale stále posouvá a tím pádem se rozchází alianční a národní plánování,“ říká velvyslanec České republiky při NATO Martin Povejšil.

"Řešení by existovalo, ovšem za předpokladu dodatečných a poměrně značných finančních nákladů. Zároveň bychom museli změnit plány na to, jak budeme vysílat vojáky do další alianční operace, to jest do Afghánistánu,“ pokračuje Povejšil.

Podle něj nyní nehrozí, že by mělo toto ‚nekoordinované‘ stahování vojáků jednotlivých aliančních států, jelikož v podobné situaci, jako je Česká republika, je i celá řada dalších členských států NATO, vliv na stabilitu v Kosovu.

„V případě, že by se tak stalo, by spojenci byli schopni zmobilizovat svoje síly natolik, aby je tam zpětně dodali,“ podotýká Povejšil.

V současnosti v misi KFOR v Kosovu působí okolo 500 českých vojáků. Jejich počet by se měl brzy snížit na 90. Dle velvyslance ČR při NATO ale budou stažení vojáci drženi v pohotovosti, aby mohli být v případě destabilizace situace v Kosovu velmi rychle znovu nasazeni.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme